Το Voyager 1 ενεργοποιεί τους κινητήρες του μετά από 37 χρόνια

Το πιο μακρινό ανθρώπινο κατασκεύασμα
03 Δεκεμβρίου 2017 09:14
Το Voyager 1 ενεργοποιεί τους κινητήρες του μετά από 37 χρόνια

Το Voyager 1 ήταν και θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα, το πιο μακρινό αντικείμενο από τη Γη που έχει κατασκευαστεί από ανθρώπους, ενώ είναι και το πιο γρήγορο. Πετάει στο αχανές διάστημα απομακρυνόμενο από τη Γη εδώ και 40 χρόνια έχοντας φτάσει τα 21 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα ή 140 AU. Βασίζεται σε πολύ μικρούς κινητήρες για να διορθώνει την πορεία του. Όταν ενεργοποιούνται, οι κινητήρες δίνουν μικρές ωθήσεις στο σκάφος – διάρκειας 10 millisecond – έτσι ώστε η κεραία του να βλέπει πάντα τη Γη, για να μεταφέρει τα δεδομένα. Τώρα, η ομάδα του Voyager κατάφερε να ενεργοποιήσει ένα σετ τεσσάρων βοηθητικών κινητήρων, οι οποίοι παρέμεναν ανενεργοί από το 1980.

Με αυτούς τους κινητήρες οι οποίοι παραμένουν λειτουργικοί μετά από 37 χρόνια χωρίς χρήση, θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τη ζωή του Voyager 1 κατά δύο με τρία χρόνια. – Suzanne Dodd, Jet Propulsion Laboratory, NASA

Η ανάγκη για χρήση των βοηθητικών κινητήρων έρχεται μετά αρκετά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στου κύριους. Με τους βοηθητικούς, η ομάδα θα μπορέσει να συνεχίσει την αποστολή του Voyager χωρίς προβλήματα, σαν να λειτουργούσε τους κανονικούς. Οι δοκιμές ήταν πετυχημένες και το Voyager 1 θα κάνει τη μετάβαση στους βοηθητικούς τον Ιανουάριο του νέου έτους. Δοκιμές θα πραγματοποιηθούν και στους βοηθητικούς κινητήρες του Voyager 2, αφού ακολουθεί και αυτό το μονοπάτι που άνοιξε το “διδυμάκι” του στο διαστρικό διάστημα.

Το Voyager 1 είναι επισήμως το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που φτάνει στο διαστρικό χώρο, το χώρο του διαστήματος δηλαδή που βρίσκεται έξω από αστέρες και πλανητικά συστήματα, αλλά εντός ενός γαλαξία. Το κατόρθωμα αυτό το πέτυχε στις 25 Αυγούστου του 2012. Το Voyager 2 είναι το μακροβιότερο λειτουργικό διαστημικό κατασκεύασμα του ανθρώπου, αφού εκτοξεύτηκε λίγες μέρες πριν το Voyager 1. Ακολουθώντας διαφορετική τροχιά, κάλυψε μικρότερη απόσταση από το Voyager 1, εξερεύνησε όμως για πρώτη φορά τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, ενώ μας αποκάλυψε δακτυλίους, δορυφόρους, ηφαίστεια και άλλα πολλά.