Ερευνητές καταφέρνουν να ξεγελάσουν τα προγράμματα αναγνώρισης προσώπων

Ένας σχετικά απλός τρόπος, ήταν η λύση στο πρόβλημα
30 Νοεμβρίου 2017 05:45
Ερευνητές καταφέρνουν να ξεγελάσουν τα προγράμματα αναγνώρισης προσώπων

Με την τεχνολογία να εξελίσσεται καθημερινά με ταχύτητες φωτός και ανεπτυγμένα χαρακτηριστικά, όπως αισθητήρες αναγνώρισης προσώπου, να κάνουν την εμφάνισή τους στα κινητά τηλέφωνα, πολλοί έχουν προβληματιστεί για το κόστος που έχει αυτού του επιπέδου η ασφάλεια. Από τη μία οι βιομετρικοί μηχανισμοί ασφάλισης ηλεκτρονικών συσκευών και όχι μόνο, προσφέρουν υψίστου επιπέδου προστασία, ωστόσο τι γίνεται όταν εταιρίες ή κακόβουλοι τρίτοι, τους χρησιμοποιούν για αθέμιτους λόγους;

Ερευνητές ασφαλείας από το Max Planck Institute of Informatics κατάφεραν να αναπτύξουν έναν νέο, σχετικά απλό τρόπο αλλοίωσης προσώπων σε ψηφιακή φωτογραφία σε βαθμό μη αναγνωρίσιμο από τους εν λόγω μηχανισμούς, ενώ ταυτόχρονα άκρως αναγνωρίσιμο από το ανθρώπινο μάτι. Έως και σήμερα ο πιο διαδεδομένος τρόπος απόκρυψης κάποιου προσώπου σε ψηφιακές φωτογραφίες, ήταν η πρόσθεση ενός φίλτρου γνωστού και ως “μωσαϊκού” το οποίο θόλωνε την επίμαχη περιοχή. Κατά τους ισχυρισμούς των ειδικών, αυτού του είδους η τεχνική είναι πλέον ξεπερασμένη και τα νέα εξελιγμένα συστήματα μπορούν να την παρακάμψουν.

Η ερευνητική ομάδα σύστησε μια νέα τεχνική η οποία επαναδημιουργεί το πρόσωπο/κεφάλι με μέθοδο ψηφιακής ζωγραφικής, κάνοντας τα συστήματα ανίκανα να εντοπίσουν το ανθρώπινο πρόσωπο.