Το Wikipedia στο δίκτυο του Tor

Μία λύση στο μπλοκάρισμα της γνωστής υπηρεσίας από χώρες
27 Νοεμβρίου 2017 07:26
Το Wikipedia στο δίκτυο του Tor

Μία από τις πιο πολυχρησιμοποιημένες υπηρεσίες στο διαδίκτυο μεταξύ της αναζήτησης της Google και του Facebook, κατατάσσεται και αυτή της εγκυκλοπαίδειας της Wikipedia. Το Wikipedia αποτελεί μια εγκυκλοπαιδική πλατφόρμα βασισμένη στη συντήρηση από τους χρήστες της, καθώς και έναν από τους κολοσσούς πληροφοριών του διαδικτύου.

Πολλές χώρες, τα τελευταία χρόνια παίρνουν σκληρά μέτρα για την πρόσβαση των πολιτών τους στο διαδικτύο, με πολλές να έχουν φτάσει σε σημείο να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένες σελίδες και υπηρεσίες. Τα πιο τρανταχτά παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών, είναι η Κίνα με την απαγόρευση των υπηρεσιών της Google, καθώς και πιο πρόσφατα η Τουρκία με το μπλοκάρισμα του Wikipedia.

Ακτιβιστές ανα τον κόσμο, οργανώνουν πορείες αλλά και άλλα διαδικτυακά happenings με σκοπό να προβάλουν την δυσαρέσκεια τους ενάντια σε αυτές τις κυβερνητικές αποφάσεις, ενώ άλλοι προσπαθούν να βρουν τους δικούς τους τρόπους να τις παρακάμψουν. Ένας από αυτούς είναι και ο πρώην μηχανικός ασφαλείας του Facebook, Alec Muffet, ο οποίος δημιούργησε την δικιά του εκδοχή του Wikipedia μέσα στο δίκτυο του Tor.

Ο Muffet δημοσίευσε το κατόρθωμά του αναφέροντας πως θα το έχει σε λειτουργία για λίγες μόνο μέρες, με σκοπό να κάνει το Wikimedia Foundation να ενδιαφερθεί στο project του, ώστε να γίνει μόνιμη πραγματικότητα. Στο παρελθόν ο ίδιος, είχε καταφέρει να διαθέσει την υπηρεσία του Facebook μέσα από hidden service στο δίκτυο του Tor, υπηρεσία η οποία υπάρχει μέχρι και σήμερα και εξυπηρετεί εκατομμύρια χρήστες του κοινωνικού δικτύου.

Για να μπορέσετε να καταλάβετε καλύτερα τους όρους που χρησιμοποιούμε, αλλά και το τι ακριβώς είναι το δίκτυο του Tor, θα μπορούσατε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο μας.