Κινέζα συντάκτρια του Wikipedia έγραφε επί χρόνια ψεύτικα ιστορικά δεδομένα για τη Ρωσία

Είχε κατασκευάσει ολόκληρα...μυθικά έπη
15 Ιουλίου 2022 11:45
Κινέζα συντάκτρια του Wikipedia έγραφε επί χρόνια ψεύτικα ιστορικά δεδομένα για τη Ρωσία

Το κινεζικό Wikipedia είχε μια πληρέστατη συλλογή από λεπτομερέστατα και πλούσια άρθρα για την μεσαιωνική Ρωσία, χάρη σε μια χρήστη ονόματι Zhemao, η οποία ισχυριζόταν ότι ήταν η κόρη ενός διπλωμάτη που υπηρετούσε στη χώρα. 

Κατάφερε να γεμίσει με πάνω από 200 άρθρα σε διάστημα 10 ετών το κινέζικο Wikipedia για την ιστορία της Ρωσίας μέχρι το 2019, σε σημείο που έφτασε να...πλάθει ολόκληρα έπη. Το Vice World News αναφέρει ότι ένα άρθρο που περιέγραφε λεπτομερώς τις εξεγέρσεις των Τατάρων στη Ρωσία του 17ου αιώνα και υποστηριζόταν, μάλιστα, από έναν χάρτη εκείνης της εποχής, ήταν τόσο μεγάλο όσο το διάσημο βιβλίο "The Great Gatsby" του συγγραφέα F. Scott Fitzgerald. 

Τα άρθρα της ήταν τόσο λεπτομερή, καλογραμμένα και αξιοσέβαστα που επί μια δεκαετία πέρασε απαρατήρητη. Έως ότου μια Κινέζα μυθιστοριογράφος ονόματι Yifan ξεσκέπασε τη δράση της "Zhemao" και έφερε στο φως τα fake news που διέδιδε σε έναν ιστότοπο παρόμοιο με το Quora. Η Yifan έπεσε πάνω σε ένα από τα άρθρα της, το οποίο περιέγραφε ένα ορυχείο αργύρου που αποτελούσε πηγή πλούτου για τη Ρωσία τον 14ο και 15ο αιώνα, ενώ πραγματοποιούσε έρευνα για ένα νέο βιβλίο που έγραφε.

Το άρθρο φέρεται να ήταν τόσο λεπτομερές, που περιλάμβανε πληροφορίες για τη σύνθεση του εδάφους, τη δομή του ορυχείου και τις διαδικασίες εξευγενισμού που χρησιμοποιούνταν για το ασήμι. Όταν, όμως, η Yifan προσπάθησε να ελέγξει τις αναφορές της Zhemao με ρωσόφωνους, αποκαλύφθηκε ότι οι σελίδες και οι εκδόσεις των βιβλίων που ανέφερε, δεν υπήρχαν καν

Χρειάστηκε μια ολόκληρη ομάδα εθελοντών συντακτών να χτενίσει από άκρη σε άκρη την εποποιία που είχε καταφέρει να γράψει για την υποτιθέμενη ιστορία της Ρωσίας για να διαπιστωθεί ότι οι αναφορές της δεν συνέπιπταν ή ότι κατασκεύαζε γεγονότα από νόμιμες πηγές, που ήταν αρκετά γκρίζα για να διπλοτσεκάρει κάποιος απλός χρήστης. Ένας εθελοντής συντάκτης που βοήθησε στο να καθαρίσει τα άρθρα της "Zhemao" είπε στο Vice News ότι συνήθως ελέγχουν τα άρθρα μόνο για κραυγαλέα λογοκλοπή και για να διασφαλίσουν ότι γίνεται σωστή αναφορά.

Το Wikipedia άλλωστε είναι μια crowd-sourced διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια που εμπιστεύεται τους συντάκτες της να αυτοελέγχονται. Σε ένα άρθρο σχετικά με την αξιοπιστία του Wikipedia, το site αναφέρει ότι διατηρεί ένα όριο συμπερίληψης επαληθευσιμότητας και όχι αλήθειας." 

Αργότερα, η Zhemao παραδέχτηκε σε σχετική ανάρτηση στο προφίλ της ότι επινόησε ολόκληρη την ταυτότητα και ότι κατασκεύασε όλες αυτές τις πληροφορίες. Αποκάλυψε ότι δεν ζει στη Ρωσία σαν κόρη διπλωμάτη, αλλά είναι μια παντρεμένη νοικοκυρά με απολυτήριο Λυκείου, και όχι κάποια που είχε διδακτορικό στην Παγκόσμια Ιστορία από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας. 

Η ίδια αναφέρει ότι ήταν απογοητευμένη από το γεγονός ότι δεν καταλάβαινε τα άρθρα στα ρωσικά και τα αγγλικά. Έτσι χρησιμοποίησε διαδικτυακούς μεταφραστές για να κατανοήσει τα άρθρα και τις πηγές που ήταν διαθέσιμα στο διαδίκτυο και με την...φαντασία της συμπλήρωνε τα νοηματικά κενά.