Ruwiki: Η Ρωσία κυκλοφόρησε τη δική της έκδοση της Wikipedia

Θα ελέγχεται από επιτροπή ειδικών
16 Ιανουαρίου 2024 09:33
Ruwiki: Η Ρωσία κυκλοφόρησε τη δική της έκδοση της Wikipedia

Η ρωσική έκδοση της Wikipedia είναι πλέον online και ονομάζεται Ruwiki. Κυκλοφόρησε ως beta στα μέσα του 2023, αντιγράφοντας 1.9 εκατομμύρια άρθρα από τη ρωσική Wikipedia, ωστόσο άρθρα που έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης αφαιρέθηκαν. Άρθρα όπως η κάλυψη του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου, της εξέγερσης της Wagner και κριτική στον Vladimir Putin θεωρήθηκαν προπαγάνδα κατά της Ρωσίας.

Επικεφαλής της Ruwiki τέθηκε ο διευθυντής της Wikimedia Russia, Vladimir Medeyko, οι servers βρίσκονται εντός Ρωσίας και η διαχείρισή τους γίνεται από ρωσικό οργανισμό. Ο Medeyko τόνισε πως το Ruwiki θα υπακούει στους ρωσικούς νόμους αλλά θα είναι ανεξάρτητο από τη ρωσική κυβέρνηση. Υποσχέθηκε επίσης πως θα επιτρέψει στο κοινό να επεξεργάζεται τις πληροφορίες που αναρτώνται, αλλά το περιεχόμενο θα ελέγχεται από μία επιτροπή ειδικών.

Η Wikipedia είναι μία από τις λίγες δυτικές πηγές πληροφοριών που υπάρχουν ακόμα στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο τα ρωσικά δικαστήρια έχουν επιδώσει μία σειρά προστίμων στην online εγκυκλοπαίδεια σχετικά με περιεχόμενο που αφορά την Ουκρανία.