Bio-hacker τροποποίησε το DNA του

Η διαδικασία αναμεταδόθηκε στο blog του
23 Νοεμβρίου 2017 05:00
Bio-hacker τροποποίησε το DNA του

Ο Josiah Zayner έγινε ο πρώτος άνθρωπος που τροποποίησε τον γενετικό του κώδικα κάνοντας χρήση της τεχνικής CRISPR, μια νέα και πολλά υποσχόμενη μέθοδος τροποποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος, ενώ μάλιστα αναμετάδωσε ζωντανά την διαδικασία σε livestream.

Χρησιμοποιώντας το CRISPR αφαίρεσε την πρωτεΐνη μυοστατίνη απο μια περιοχή στον πήχη του. Ο ρόλος της μυοστατίνης στο σώμα μας είναι να αποτρέπει την μυϊκή ανάπτυξη οπότε θεωρητικά και σε βάθος χρόνου θα πρέπει να υπάρξει διαφορά στην μυϊκή μάζα του χεριού του. Η διαδικασία περιλάμβανε ένα κομμάτι DNA που περιείχε μια πρωτεΐνη (Cas9) και έναν οδηγό RNA (gRNA),ο οποίος ουσιαστικά λέει στην πρωτεΐνη που να πάει. Όταν το τροποποιημένο γονίδιο εγχύθηκε στο χέρι του, η πρωτεΐνη και το gRNA βρήκαν και διέγραψαν το γονίδιο της μυοστατίνης. Ο ίδιος του λέει πως δεν έχει σημασία εάν πετύχει ή όχι το συγκεκριμένο πείραμα και πως αυτός δεν ήταν ο σκοπός του πειράματος εξαρχής. Ο λόγος που επιχειρήθηκε η τροποποίηση του DNA του είναι ότι η ανθρωπότητα αλλάζει και οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν την επιλογή να αλλάζουν το γονιδίωμα τους είτε αυτό συμβαίνει για ιατρικούς, επιστημονικούς, αθλητικούς ή για αισθητικούς λόγους.

Ο Zayner, πρώην επιστήμονας της NASA, είχε εργαστεί στο παρελθόν στην ανάπτυξη βακτηρίων για την υποστήριξη της ανθρώπινης ζωής στον Άρη, σήμερα προσπαθεί να εκδημοκρατίσει την επιστήμη έτσι ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση στα εργαλεία για γενετική τροποποίηση, μια αρκετά αμφιλεγόμενη φιλοδοξία.