Οι επιπτώσεις της ζωής στο διάστημα στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Νέα μελέτη ρίχνει φως στα συμπτώματα των αστροναυτών
03 Νοεμβρίου 2017 05:36
Οι επιπτώσεις της ζωής στο διάστημα στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Με την επιστήμη να δουλεύει εντατικά και όλο πιο σοβαρά προς την επίτευξη τεχνολογιών που θα επιτρέψουν την αποίκηση του διαστήματος, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν τι παρενέργειες μπορεί να αποφέρει αυτό στους ανθρώπινους οργανισμούς που είναι ανεπτυγμένοι για να ζουν σε γήινο περιβάλλον. Με ερέθισμα μια από τις πιο γνωστές και συχνές παθήσεις των αστροναυτών, η νευρολόγος Donna Roberts διεξήγαγε ένα ερευνητικό πρόγραμμα, στο οποίο προσπάθησε να ανακαλύψει τους λόγους που συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές στο σώμα αλλά και μεθόδους πρόληψης.

Περισσότεροι από το 94% των αστροναυτών που έχουν κάνει μακροχρόνια διαστημικά ταξίδια και κάτι λιγότερο του 20% αυτών με σύντομα, έχουν παρουσιάσει την πάθηση VIIP, γνωστή ως Vision Impairment and Intracranial Pressure. Συμπτώματα αυτής είναι τα προβλήματα στην όραση του ατόμου, τα οποία γίνονται όλο και πιο έντονα με το πέρας του χρόνου. Όπως μπορεί να προδίδει το όνομα, όλο αυτό είναι αποτέλεσμα της αυξημένης πίεσης που δέχονται ο εγκέφαλος και το υγρό του νωτιαίου μυελού λόγω της έλλειψης βαρύτητας.

Η Dr. Roberts για να μπορέσει να μελετήσει την πάθηση και το πώς αυτή εξελίσσεται, συγκέντρωσε μια ομάδα εθελοντών, οι οποίοι έπρεπε να μείνουν ακίνητοι στο κρεβάτι για 90 ημέρες με το κεφάλι τους σε μια πολύ συγκεκριμένη θέση προς τα κάτω. Η θέση αυτή, εξομοίωνε τις πιέσεις της μικρο-βαρύτητας. Με την χρήση fMRI (μαγνητικών τομογραφιών), η γιατρός ήταν σε θέση να παρατηρήσει “συσσώρευση” στην κορυφή του εγκεφάλου η οποία με τον καιρό χειροτέρευε. Μετά από κάποιο διάστημα, ο εγκέφαλος μετατοπίστηκε, μειώνοντας το κενό ανάμεσα σε αυτόν και το επάνω μέρος του κρανίου. Μετά την σύγκριση αυτών των αποτελεσμάτων με αυτά των αστροναυτών, η γιατρός ήταν σε θέση να διαγνώσει πως οι περιπτώσεις και τα συμπτώματα ήταν σχεδόν ίδια.

Για να διορθωθεί το πρόβλημα, θα πρέπει οι ασθενείς να υποστούν χειρουργική επέμβαση κατά την οποία θα τους αφαιρεθεί το υγρό του μυελού που δημιουργεί την πίεση. Η επέμβαση αυτή είναι πάρα πολύ περίπλοκη και πόσο μάλλον όταν χρειάζεται να διεξαχθεί στο διάστημα.

Η έρευνα της Donna Roberts δημοσιεύθηκε στις 2 Νοεμβρίου στο New England Journal of Medicine. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά ερευνητικά προγράμματα καθώς θα επιτρέψει την εξέλιξη τεχνολογιών και μεθόδων που θα κάνουν τους ανθρώπους έτοιμους για τη ζωή στο διάστημα. Επόμενος στόχος της Roberts, είναι να παρατηρήσει τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας εισπνοής αυξημένων επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα, τον αέρα που έχουν οι αστροναύτες δηλαδή μέσα στα διαστημικά σκάφη.