Τεχνητή νοημοσύνη βελτιστοποιεί τις φωτογραφίες σας

Το μέλλον των smartphone καμερών;
31 Οκτωβρίου 2017 05:15
Τεχνητή νοημοσύνη βελτιστοποιεί τις φωτογραφίες σας

Τα τελευταία χρόνια με την τάση του αγοραστικού κοινού να έχει σαν βασικό κριτήριο την κάμερα μια κινητής συσκευής για την απόφαση αγοράς, πολλές εταιρίες όπως η Google ξοδεύουν πολλούς πόρους στην ανάπτυξη εφαρμογών και τεχνολογιών, με σκοπό να δώσουν στους χρήστες καλύτερες φωτογραφίες μέσα από τις περιορισμένων δυνατοτήτων κάμερες των smartphones. Ο όρος περιορισμένες περιγράφει την έλλειψη των ικανοτήτων σε σχέση με τις DSLR κάμερες, που επίσης έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια.

Το Google AI, που υποστηρίζει τα Google Pixel κινητά, μπορεί να κάνει μικρές αναβαθμίσεις στην ποιότητα των φωτογραφιών που λαμβάνει το κινητό ενώ το Google Photos προσφέρει κάποια παραπάνω τρικς, για την επεξεργασία αυτών των εικόνων. Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε ποιότητα DSLR από μια κινητή συσκευή;

Μια ομάδα ερευνητών ξεκίνησε ένα project με ονομασία Computer Vision Lab (CVL) με το οποίο στόχευαν να λύσουν το παραπάνω πρόβλημα. Αρχικά δημιούργησαν ένα σύστημα deep learning το οποίο τροφοδότησαν με φωτογραφίες ίδιων στοιχείων, με τη μόνη διαφορά να έγκειται στη συσκευή λήψης. Στη μια περίπτωση ήταν απαθανατισμένες με μια επαγγελματική DSLR ενώ στην άλλη από ένα κοινό smartphone. Προγραμματίζοντας το σύστημα κατάλληλα, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα στην οποία οποιοσδήποτε μπορεί να εισάγει μια φωτογραφία και το σύστημα, μετά από επεξεργασία, να την επιστρέψει σε μια εμφανώς καλύτερη ποιότητα.

Το πρόγραμμα δεν αλλάζει την ανάλυση της φωτογραφίας, καθώς αυτό δεν είναι τεχνικά εφικτό. Η διαδικασία που ακολουθεί βασίζεται πάνω στην επεξεργασία των φωτογραφιών βάσει στοιχείων που έχει συλλέξει από άλλες, παρόμοιες, καλύτερης ποιότητας εικόνες.

Είναι φυσικό το πρόγραμμα να μην είναι τέλειο, εξάλλου βρίσκεται σε beta έκδοση ακόμα, αφού η ομάδα εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη του λογισμικού. Στόχος του project είναι η δημιουργία τεχνολογιών που θα κάνουν τις φωτογραφίες μας καλύτερες.

Μπορείτε να δοκιμάσετε την υπηρεσία εδώ.