Ποιος κρύβεται πίσω από τον WannaCry;

Η Βρετανική κυβέρνηση απέδωσε ευθύνες
31 Οκτωβρίου 2017 05:00
Ποιος κρύβεται πίσω από τον WannaCry;

Ο ιός που έκανε το internet και τα Βρετανικά νοσοκομεία να παραλύσουν στις αρχές του έτους, βρίσκεται ακόμα σε ενεργό δράση, ωστόσο τε περισσότερα συστήματα πλέον, είναι ασφαλισμένα απέναντί του. Αν δεν καταλάβατε, αναφερόμαστε στο τρομοκρατικό WannaCry ransomware, ο οποίος εγκαταστάθηκε στα συστήματα μεγάλων υπηρεσιών αλλά και πολλών ανυποψίαστων θυμάτων, κλειδώνοντας εκατοντάδες terabytes δεδομένων και αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά σε Bitcoin.

Στο πρώτο στάδιο των ερευνών που είχαν διεξαχθεί, οι Βρετανικές Αρχές είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η τεράστια αυτή κυβερνοεπίθεση, ήταν μια μαεστρία την Βόρειας Κορέας, ωστόσο δεν είχε γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση. Πρόσφατα ο υπουργός ασφαλείας της Μεγάλης Βρετανίας, Ben Wallance, σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του BBC δήλωσε πως η κυβέρνηση, βασισμένη στα ευρήματα των σωμάτων ασφαλείας, καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι αρχικές εικασίες είναι πράγματι αληθινές και πως πίσω από την επίθεση με κύριο στόχο το Βρετανικό νοσοκομειακό δίκτυο, βρίσκεται η Βόρεια Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα είναι η χώρα που πιστεύουμε ότι εμπλέκεται στην παγκόσμια επίθεση των συστημάτων μας.

Πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, είχε δηλώσει και αυτός τη θέση του, λέγοντας πως όλοι γνωρίζουν την εμπλοκή της Βόρειας Κορέας με την επίθεση του WannaCry. Στη δήλωσή του κατηγόρησε την Βόρεια Κορέα για κλοπή “ηλεκτρονικών όπλων” από την NSA, με τα οποία εξαπέλυσε και την επίθεση.