Τέλος το διαστημικό πρόγραμμα GRACE

Μετά από 15 χρόνια, η αποστολή αποσύρεται
29 Οκτωβρίου 2017 05:30
Τέλος το διαστημικό πρόγραμμα GRACE

Με νέα που προέρχονται από την NASA, μαθαίνουμε πως η δορυφορική αποστολή GRACE έρχεται στη λήξη της. Η συγκεκριμένη αποστολή ξεκίνησε πριν από 15 περίπου χρόνια με συνεργασία του Αμερικανικού οργανισμού διαστήματος NASA και της Γερμανικής German Gravity Recovery and Climate Experiment και σκοπός της ήταν η καταγραφή δεδομένων για το μαγνητικό και βαρυτικό πεδίο της γης. Για την επίτευξη του στόχου, χρειάστηκε ένα ζεύγος δορυφόρων, οι GRACE-1 και GRACE-2 οι οποίοι τα τελευταία χρόνια, όπως είναι λογικό, παρουσίασαν προβλήματα.

Το γεγονός που ανάγκασε την άμεση απόσυρση των δορυφόρων και τη δημιουργία νέων, ήταν το τελευταίο πρόβλημα στους συσσωρευτές ενέργειας του GRACE-2. Οι μηχανικοί και οι επιστήμονες, προσπάθησαν να αναγκάσουν τον δορυφόρο να κάνει εκπομπή των πληροφοριών του για μια τελευταία φορά, ωστόσο η προσπάθεια αποδείχθηκε μάταια. Λόγω των ανύπαρκτων πλέον, καυσίμων ο δορυφόρος GRACE-2 θα κάνει εισαγωγή, από μόνος του στην γήινη ατμόσφαιρα μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Οι άνθρωποι του προγράμματος θα αποσπάσουν τις πληροφορίες από τον GRACE-1 με σκοπό την επιστροφή του στη Γη στις αρχές του νέου έτους.

Κατά τα λεγόμενα του καθηγητή Dr. Reinhard Hüttl, SED του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας και Γεωεπιστημών, η αποστολή κράτησε τρεις φορές παραπάνω από τα αρχικά πλάνα.

Κατά τη διάρκεια των 15 ετών της αποστολής, οι δορυφόροι έχουν μετρήσει το βαρυτικό πεδίο της Γης και τις διακυμάνσεις της, με έναν πολύ ακριβή τρόπο, πράγμα που βοηθά να τεκμηριώσουμε με ακρίβεια τις αλλαγές των υπόγειων υδάτων και την παγετώδη υποχώρηση.

Οι οργανισμοί βρίσκονται σε διαδικασίες δημιουργίας του επόμενου προγράμματος που θα αναλάβει την ανάλυση των βαρυτικών πεδίων της γης, με πιθανή ονομασία “GRACE Follow-On”. Αν όλα πάνε φυσιολογικά, ένα νέο ζεύγος δορυφόρων θα τεθεί σε τροχιά στις αρχές του 2018 με τη βοήθεια ενός πυραύλου Falcon 9.