Οι ψευδείς ειδήσεις δεν μπορούν να καταπολεμηθούν

Αυτό πιστεύει το 51% των ειδικών
20 Οκτωβρίου 2017 09:25
Οι ψευδείς ειδήσεις δεν μπορούν να καταπολεμηθούν

Σε μία νέα έρευνα με τίτλο “Το Μέλλον της Αλήθειας και της Παραπληροφόρησης Online”, το μέλλον του internet ζωγραφίζεται με μελανά χρώματα. Πάνω από 1.100 “ειδικοί της τεχνολογίας” κλήθηκαν να δώσουν την άποψή τους για τη μάστιγα της ψηφιακής εποχής, που δεν είναι καμία άλλη από τις ψευδείς ειδήσεις.

Ένα εντυπωσιακό 51% πιστεύει πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τις καταπολεμήσουμε και πως το πρόβλημα θα γίνει απλά χειρότερο την επόμενη δεκαετία. Οι εξηγήσεις που δίνουν επικεντρώνονται γύρω από την ανικανότητα της τεχνολογίας να αποτρέψει τέτοια δημοσιεύματα, αφού η ανθρώπινη ανάγκη για περιεχόμενο που ικανοποιεί τις προσωπικές μας πεποιθήσεις θα επικρατήσει και η τεχνολογική πρόοδος θα ξεπεράσει την ικανότητά μας ελέγχουμε τέτοιες ειδήσεις.

Το υπόλοιπο 49% πιστεύει πως θα αναπτύξουμε τα τεχνολογικά εργαλεία που απαιτούνται, ενώ η ικανότητα του ανθρώπου να αναγνωρίζει τέτοιο περιεχόμενο και να το καταπολεμεί ως χρήστης, θα αυξηθεί.

Εσείς τι πιστεύετε; Υπάρχει λύση στο ζήτημα των ψευδών ειδήσεων; Μπορεί να υπάρξει αποκλειστικά τεχνολογική λύση ή πρέπει και εμείς να αλλάξουμε νοοτροπία ως αναγνώστες;