Η Σελήνη είχε κάποια στιγμή ατμόσφαιρα

Προήλθε από ηφαιστειακές εκρήξεις
08 Οκτωβρίου 2017 07:40
Η Σελήνη είχε κάποια στιγμή ατμόσφαιρα

Μπορεί η Γη να στέλνει οξυγόνο στη Σελήνη εδώ και δύο δισεκατομμύρια χρόνια, η ατμόσφαιρα του δορυφόρου μας όμως είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Για την ακρίβεια, αποκαλείται εξώσφαιρα και αποτελείται από Ήλιο, Αργό και Νέον, τα μόρια των οποίων έλκονται μεν από τη βαρύτητα της Σελήνης αλλά είναι πολύ αραιά για να συμπεριφερθούν ως αέριο.

Τα πράγματα όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Σύμφωνα με νέα μελέτη του Marshall Space Flight Center της NASA και του Lunar and Planetary Institute του Huston που δημοσιεύτηκε στο Earth and Planetary Science Letters, πριν 3 με 4 δισεκατομμύρια χρόνια, ηφαιστειακές εκρήξεις κάλυψαν τη Σελήνη με σύννεφα αερίων δημιουργώντας ατμόσφαιρα.

Η ατμόσφαιρα αυτή υπολογίζεται πως διήρκησε 70 εκατομμύρια χρόνια πριν διαλυθεί στο διάστημα. Στη μελέτη, οι ερευνητές υπολόγισαν τον όγκο των αερίων που εκλύθηκαν από τα ηφαίστεια και ανακάλυψαν πως ήταν μεγαλύτερος από τον όγκο που έχανε στο διάστημα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ατμόσφαιρας από τα υλικά που ερχόντουσαν στην επιφάνεια, όπως μονοξείδιο του άνθρακα, θείο και άλλα στοιχεία.

Η νέα μελέτη είναι σημαντική επειδή μπορεί να ποσοτικοποιήσει τα στοιχεία που μπορεί να βρίσκονται ακόμα παγιδευμένα στους πόλους της Σελήνης και πιθανώς να αποτελέσουν πηγή πάγου, κατάλληλου για την υποστήριξη ενός Σεληνιακού εξερευνητικού προγράμματος.