Η NASA καθυστερεί την εκτόξευση του James Webb

Του ισχυρότερου διαστημικού τηλεσκοπίου
02 Οκτωβρίου 2017 06:59
Η NASA καθυστερεί την εκτόξευση του James Webb

Άλλη μια καθυστέρηση για το James Webb Space Telescope (JWST). Αυτή τη φορά η NASA ανακοίνωσε πως η εκτόξευση του ισχυρότερου διαστημικού τηλεσκοπίου μεταφέρεται για την Άνοιξη του 2019, αντί για τον Οκτώβριο του 2018. Η καθυστέρηση οφείλεται στη δυσκολία που προκύπτει στην ενσωμάτωση των διαφορετικών εξαρτημάτων και των δοκιμών αυτών.

Η εγκατάσταση πάνω από 100 μηχανισμών απελευθέρωσης της ηλιακής ασπίδας και η εφαρμογή των μαθημάτων που πήραμε από προηγούμενες δοκιμές, παίρνει απλά παραπάνω χρόνο. – Eric Smith, Διευθυντής Προγράμματος

Η NASA τονίζει ωστόσο πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τον εξοπλισμό, ενώ η αλλαγή της ημερομηνίας εκτόξευσης δεν επηρεάζει προγραμματισμένες μελέτες, καθώς και δε βγάζει το πρόγραμμα εκτός προϋπολογισμού.

Όταν βρεθεί στο διάστημα, το James Webb θα είναι το καλύτερο όργανο που θα διαθέτει η ανθρωπότητα για την παρατήρηση του διαστήματος, αποδεσμεύοντας επιτέλους το “ηρωικό” και πολύπαθο Hubble που μετράει πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας. Θα είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί ποτέ, με διάμετρο 6.4 μέτρων, ενώ θα χρησιμοποιείται από χιλιάδες αστρονόμους από όλο τον κόσμο.