Ανακοινώθηκε το νέο πρότυπο USB 3.2

Μεταφορά δεδομένων έως και 2GBps
01 Οκτωβρίου 2017 16:54
Ανακοινώθηκε το νέο πρότυπο USB 3.2

Το επίσημο forum υλοποίησης των προδιαγραφών USB, USB-IF, εξέδωσε της προδιαγραφές του νέου προτύπου USB 3.2. Η αναβάθμιση πετυχαίνει ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έως και 2GBps, κάνοντας χρήση δύο επιπλέον SuperSpeed pin στην απόληξη USB Type-C.

Ο στόχος του USB 3.2 είναι να επιτρέψει σε συσκευές διαφορετικών κατασκευαστών/προμηθευτών να συνεργαστούν υπό την αιγίδα μιας ανοιχτής αρχιτεκτονικής, διατηρώντας και αξιοποιώντας παράλληλα την ήδη υπάρχουσα υποδομή USB (προγράμματα οδήγησης συσκευών, διασυνδέσεις λογισμικού, κλπ.). Οι προδιαγραφές προορίζονται για την ενίσχυση την αρχιτεκτονικής των υπολογιστών, καλύπτοντας τόσο φορητές, επιχειρηματικές λύσεις και λύσεις σπιτιού, όσο και απλές αμφίδρομες επικοινωνίες συσκευής-προς-συσκευή. Οι νέες προδιαγραφές θα δώσουν αρκετό περιθώριο στους OEM κατασκευαστές συστημάτων και περιφερειακών, επιτρέποντας ευελιξία προϊόντων και διαφοροποίηση της αγοράς χωρίς το φορτίο της χρήσης μιας απαρχαιωμένης διεπαφής ή την έλλειψη συμβατότητας. -USB-IF Specifications (απόκομμα)

Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια των προτύπων δεν είναι η συχνή αναβάθμιση τους μιας και ο δίαυλος επικοινωνίας και σύνδεσης παραμένει ο ίδιος, αλλά η σκόπιμη και δόλια παράληψη των κατασκευαστών να αποδώσουν "ταμπέλες" στα προϊόντα τους. Πόσες φορές βρεθήκατε στην αγορά για ένα USB 3.1 Gen 2 καλώδιο, μόνο για να συνειδητοποιήσετε ότι ακόμη και μεγάλα ονόματα του χώρου, "ξεχνούσαν" να αναφέρουν τη γενιά του. Το USB-IF προσπάθησε να κατευνάσει το ζήτημα, ονομάζοντας την πρώτη και τη δεύτερη γενιάς, SuperSpeed και SuperSpeed+ αντίστοιχα. Προς αποφυγή μεγαλύτερης σύγχυσης με το νέο πρότυπο προχώρησε με το όνομα USB 3.2 έναντι του USB 3.1 Gen 3, ζητώντας από τους καταναλωτές την άμετρη προσοχή τους για τον εντοπισμό των κατάλληλων αναγνωριστικών στη συσκευασία των προϊόντων.

Tags: