Αυτό είναι ίσως το πιο ασφαλές USB στικάκι στον κόσμο: Έχει λειτουργία αυτοκαταστροφής!

Για αρχεία που δεν πρέπει να πέσουν σε λάθος χέρια
11 Φεβρουαρίου 2024 18:45
Αυτό είναι ίσως το πιο ασφαλές USB στικάκι στον κόσμο: Έχει λειτουργία αυτοκαταστροφής!

Γνωρίστε το Ovrdrive USB, ίσως το ασφαλέστερο φλασάκι που φτιάχτηκε ποτέ, αφού έχει τη δυνατότητα να αυτοκαταστραφεί!

Πρόκειται για ένα open-source εγχείρημα από τον Ryan Walker της Interrupt Labs, το οποίο όσο περίεργο και αν ακούγεται δεν βασίζεται απλά στην κρυπτογράφηση των δεδομένων που κουβαλά για να εξασφαλίσει την ασφάλεια. Φυσικά, οι χρήστες έχουν την επιλογή να το κάνουν αυτό, άλλα ο δημιουργός του ήθελε το φλασάκι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε χώρες που η κρυπτογράφηση είναι παράνομη.

Πώς προστατεύει, λοιπόν, το Ovrdrive USB τα αρχεία; Δεν τα δείχνει ποτέ, εκτός αν ο χρήστης ξέρει τον ειδικό τρόπο για να τα ξεκλειδώνει! Για να ανιχνευθεί το φλασάκι από τον υπολογιστή, ο κάτοχος πρέπει να το βάλει και να το βγάλει από τη θύρα ακαριαία 3 φορές απανωτά. Αν το συνδέσει απλά, χωρίς αυτόν τον μοναδικό συνδυασμό, το φλασάκι θα κρύβει τα αρχεία και δείχνει για καμουφλάζ ένα κατεστραμμένο partition που δίνει την εντύπωση πως το φλασάκι έχει χαλάσει.

Το κερασάκι στην τούρτα; Το Ovrdrive USB έχει και μηχανισμό αυτοκαταστροφής που μπορεί να οπλιστεί! Συγκεκριμένα, αν κάποιος δεν το ενεργοποιήσει σωστά, υπάρχει η δυνατότητα το φλασάκι να αντιστρέψει την τάση που λαμβάνει, αναπτύσσοντας θερμοκρασία έως 100 βαθμούς κελσίου! Αυτό συνήθως καίει τα flash chips και μαζί και τα δεδομένα, μια για πάντα. Μάλιστα, για να είναι απόλυτα σίγουροι, οι κάτοχοι μπορούν να συνδέσουν στον μηχανισμό αυτό μέχρι και εκρηκτική ύλη, με αποτέλεσμα αν το Ovrdrive USB δεν ενεργοποιηθεί σωστά, να ανατινάζεται!

Το Ovrdrive USB θα πωλείται έναντι $69, με χωρητικότητα 8GB και USB2.0 ταχύτητες. Προφανώς απευθύνεται σε δημοσιογράφους, ερευνητές ή γενικότερα ανθρώπους που δεν θέλουν τα αρχεία τους να πέσουν σε λάθος χέρια ό,τι και αν συμβεί. Πρακτικά, πέρα από ασφάλεια σε software επίπεδο που μπορεί να εφαρμόσει ο οποιοσδήποτε με κρυπτογράφιση, το συγκεκριμένο φλασάκι έχει και την απόλυτη εγγύησης της φυσικής καταστροφής!

Tags: