Νέες πιέσεις ΕΕ σε Google και Facebook

 Για αναρτήσεις ρητορικής μίσους
30 Σεπτεμβρίου 2017 04:00
Νέες πιέσεις ΕΕ σε Google και Facebook

Νέα αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις μεγάλες διαδικτυακές εταιρίες για την εφαρμογή νέου κανονισμού που αφορά τις αναρτήσεις ρητορικής μίσους. Η στάση που κρατάει η Ε.Ε. απέναντι στις εταιρίες έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως επιθετική και σκληρή αν λάβουμε υπ’ όψιν το ιστορικό με τα πρόστιμα μαμούθ που έχουν εκδοθεί εις βάρος των οργανισμών, όπως αυτό των 2.4 δις ευρώ της Google. Η επιτροπή έδωσε τελεσίγραφο στις εταιρίες πως αν δε συμμορφωθούν στους όρους που προτείνει, θα προβεί σε ψήφισμα νομοσχεδίου και θα τις εξαναγκάσει δια του νόμου.

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει βάλει στο στόχαστρο τις αναρτήσεις που αφορούν ρητορική μίσους που υποκινεί τη βία. Δεν είναι κρυφό πως πολλοί τρομοκρατικοί οργανισμοί χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες προς όφελος τους, με σκοπό τον προσηλυτισμό και την προπαγάνδα. Η Ε.Ε. ενημέρωσε εταιρίες όπως το Facebook, τη Google και το Twitter πως απαιτεί την άμεση βοήθεια και δράση τους, με τη δημιουργία υποδομών για την γρήγορη και αποτελεσματική εξουδετέρωση τέτοιων αναρτήσεων. Συγκεκριμένα θέλει τις εταιρίες να δημιουργήσουν ειδικά τηλεφωνικά κέντρα με τα οποία θα έρχονται σε επαφή οι αρχές όταν αυτές θα εντοπίζουν παράνομο υλικό, δημιουργία τμημάτων αλλά και αυτοματισμών τα οποία θα εντοπίζουν τέτοιο υλικό και θα πράττουν αναλόγως και πλήρη συνεργασία με τρίτους, ανεξάρτητους οργανισμούς.

Με την υλοποίηση όλων των παραπάνω, η επιτροπή στοχεύει στην καλύτερη αλλά κυρίως στην πιο γρήγορη καταπολέμηση των post ρητορικής μίσους. Η Mariya Gabriel, μέλος της Ευρωπαικής επιτροπής, ανέφερε:

Οι εταιρίες κάνουν πάνω από μια εβδομάδα να κατεβάσουν αναρτήσεις ρητορικής μίσους, σε περισσότερες από το 25% των περιπτώσεων.[...]Αυτό δεν είναι αποδεκτό.[...]Σήμερα δίνουμε το σήμα σε αυτές τις πλατφόρμες να δρουν με περισσότερη υπευθυνότητα.