Ένα στόλος νανο-σκαφών για την εξερεύνηση των αστεροειδών 

Το σχέδιο Φινλανδών επιστημόνων

Ένα στόλος νανο-σκαφών για την εξερεύνηση των αστεροειδών

Ερευνητές του Finnish Meteorogical Institute (FMI) έχουν μια διαφορετική προσέγγιση για την εξερεύνηση των αστεροειδών και την παρουσίασαν μπροστά στο European Planetary Science Congress. Σκοπός τους να μελετήσουν 300 αστεροειδείς μέσα σε μερικά μόνο χρόνια, με τη χρήση 50 νανο-σκαφών στη ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία.

Οι αστεροειδείς είναι ποικιλόμορφοι και μέχρι σήμερα έχουμε δει μόνο ένα μικρό αριθμό από κοντινή απόσταση. Για να τους καταλάβουμε καλύτερα, πρέπει να μελετήσουμε ένα μεγάλο αριθμό επί τόπου. Ο μόνος τρόπος να το κάνουμε αυτό με συμφέρον οικονομικό τρόπο, είναι χρησιμοποιώντας μικρά διαστημικά σκάφη. – Pekka Janhunen, FMI

Τα μικροσκοπικά διαστημικά σκάφη θα έχουν βάρος 5 κιλά και θα είναι εξοπλισμένα με ένα μικρό τηλεσκόπιο και φασματογράφο για να αναλύουν τη χημική σύνθεση των αστεροειδών. Η κίνησή τους στο διάστημα θα γίνεται χάρη στα ηλεκτρικά ιστία ηλιακών ανέμων (E-sails).

Κάθε σκάφος από τα 300 θα αναλάβει τη μελέτη 6-7 αστεροειδών και μετά θα επιστρέψουν στη Γη, αφαιρώντας την ανάγκη ύπαρξης μεγάλων κεραιών για να μεταδώσουν τα δεδομένα τους. Η αποστολή υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε 3 μόλις έτη και θα κοστίζει $72 εκατομμύρια, ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσό για διαστημικές αποστολές. Η αποστολή δεν έχει υιοθετηθεί ακόμα από κάποια διαστημική υπηρεσία.

Οι νανο-δορυφόροι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν τεράστια ποσότητα πληροφοριών για τους αστεροειδείς που θα συναντήσουν κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, συμπεριλαμβανομένων του συνολικού μεγέθους και σχήματος, την ύπαρξη κρατήρων και σκόνης, την ύπαρξη δορυφόρων και αν οι αστεροειδείς είναι αρχέγονα σώματα ή ένας σωρός από συντρίμμια. Θα συνέλλεγαν επίσης δεδομένα για τη χημική σύνθεση των χαρακτηριστικών της επιφάνειας, όπως για παράδειγμα αν υπάρχει παρουσία νερού.

0 comment(s)