Ολοκληρώθηκε το Marea Project που συνδέει Αμερική και Ευρώπη

Μια συνεργασία της Microsoft και του Facebook
25 Σεπτεμβρίου 2017 04:30
Ολοκληρώθηκε το Marea Project που συνδέει Αμερική και Ευρώπη

Μεγάλες επενδύσεις γίνονται τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι της δικτύωσης όλου το κόσμου με σκοπό την ταχύτερη επικοινωνία μέσω διαδικτύου. Μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί διαθέτουν γιγαντιαία ποσά χρημάτων για την υλοποίηση έργων που συνδέουν ηπείρους με τελευταίας τεχνολογίας, υποθαλάσσιες οπτικές ίνες.

Μια εταιρία που εμπλέκεται σε ποικίλα τέτοια project είναι η Microsoft η οποία το 2015 είχε ανακοινώσει συνεργασίες με Κινεζικές εταιρίες όπως την China Mobile, China Telecom, China Unicom, Chunghwa Telecom και την KT Corporation για να δημιουργήσουν μια τέτοια γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Αμερικής και Ασίας, ενώ τώρα σε συνεργασία με το Facebook έφερε εις πέρας το Project Marea το οποίο συνδέει την Αμερική με την Ευρώπη.


Συγκεκριμένα η γραμμή ξεκινά από την περιοχή Virginia Beach της Virginia των ΗΠΑ και τερματίζει στο Bilbao της Ισπανίας. Το έργο είχε ανακοινωθεί από κοινού τον Μάιο του 2016 με πλάνο ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο του 2017 αλλά οι εργασίες, λόγω απροόπτων ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2016 και το έργο παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017. Η Marea έχει μήκος 6.600 χιλιομέτρων ενώ βρίσκεται σε βάθος 5 χιλιομέτρων και είναι σχεδιασμένη να μπορεί να αποδώσει ταχύτητες έως και 160 terabits ανα δευτερόλεπτο.

Όλο αυτό έγινε με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών στις υπηρεσίες cloud των εταιριών, αφού όλες απαιτούν σταθερή και ταχεία διαδικτυακή σύνδεση. Ο Suresh Kumar, αντιπρόεδρος του τμήματος cloud εφαρμογών της Microsoft δήλωσε:

Το project Marea ειναι μια αναβάθμιση του παγκόσμιου δικτύου για να μπορεί να αντεπεξέλθει στην τόσο μεγάλη ζήτηση των τελευταίων ετών.

Αν και το Marea είναι το πιο πρόσφατο, δεν είναι η μόνη υποθαλάσσια σύνδεση που έχει δημιουργηθεί. Η Google σε συνεργασία με το Facebook πέρυσι, ολοκλήρωσαν μια γραμμή πoυ συνδέει το Los Angeles με το Hong Kong καθώς και η Amazon επένδυσε στο Hawaiki project με στόχο τη βελτιστοποίηση της καθυστέρησης των Amazon Web Services (AWS) στους χρηστές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.