Η Σαουδική Αραβία αίρει την απαγόρευση των εφαρμογών μηνυμάτων

Ένα βήμα προς τον 21ο αιώνα
23 Σεπτεμβρίου 2017 07:24
Η Σαουδική Αραβία αίρει την απαγόρευση των εφαρμογών μηνυμάτων

Η Σαουδική Αραβία, αν και δεν ακούγεται συχνά στις ειδήσεις, δεν έχει μεγάλες διαφορές στις κοινωνικές ελευθερίες και στις ελευθερίες του internet από την καταπίεση που συναντάμε σε Τουρκία, Ρωσία, Κίνα, Φιλιππίνες και μερικές φορές μάλιστα τα πράγματα εκεί είναι ακόμα πιο αυστηρά. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε πως απαγορεύεται στις γυναίκες να οδηγούν και να αποκαλύπτουν το πρόσωπό τους δημόσια, ενώ οι άντρες δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνοι τους στα εμπορικά κέντρα αν δε συνοδεύονται από γυναίκα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ένα τόσο απολυταρχικό καθεστώς, είχε επί χρόνια απαγορεύσει υπηρεσίες όπως το Skype, το Snapchat, το WhatsApp και άλλες υπηρεσίες μηνυμάτων. Η Σαουδική Αραβία όμως φαίνεται να κάνει ένα μικρό βήμα προς τον 21ο αιώνα, αφού όπως αποκάλυψε η Αρχή Τηλεπικοινωνιών, θα επιτρέπει πλέον εφαρμογές μηνυμάτων, ομιλίας και video που θα πληρούν τις προϋποθέσεις. Η πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό ή σε websites τζόγου, εξακολουθεί να είναι απαγορευμένη.

Με την τιμή του πετρελαίου σε ιστορικά χαμηλά, το internet φαντάζει για τους Άραβες μια νέα μορφή εισοδήματος. Μην ξεχνάμε πως ο πληθυσμός της χώρας αποτελείται πλέον κατά 70% από νέους κάτω των 30 ετών, γεγονός θετικό για τον ευρύτερο εκσυγχρονισμό της Σαουδικής κοινωνίας, με το νεαρό διάδοχο του θρόνου Mohammed bin Salman να είναι υπέρ μιας τέτοιας πορείας.

Με το 70% του πληθυσμού να είναι κάτω των 30, οι Άραβες είναι ένας υπερ-κοινωνικός και υπερ-ψηφιακός πληθυσμός. Η ψηφιακή μεταμόρφωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την Σαουδική οικονομία, καθώς θα υποκινήσει την ανάπτυξη επιχειρήσεων βασισμένων στο internet, κυρίως στις βιομηχανίες των media και της διασκέδασης. - Εκπρόσωπος Υπουργείου