Πρόληψη κρουσμάτων ελονοσίας μέσω δορυφόρων

Έως και τρεις μήνες πριν το ξέσπασμα της επιδημίας
19 Σεπτεμβρίου 2017 04:31
Πρόληψη κρουσμάτων ελονοσίας μέσω δορυφόρων

Η ελονοσία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία των ανθρώπων που κατοικούν σε τροπικές περιοχές όπως ο Αμαζόνιος, και μέχρι σήμερα η πρόληψη της εξάπλωσής της ήταν αρκετά δύσκολη. Αν και δεν είναι μυστικό ότι τα κουνούπια έλκονται από θερμές περιοχές με αυξημένη υγρασία, όπου λιμνάζοντα νερά κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ήταν δύσκολο μέχρι πρότινος να μετουσιωθεί αυτό το σύνολο δεδομένων σε πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παροχή βοήθειας σε μια μεγαλύτερη κλίμακα.

Ερευνητές λοιπόν, κάνοντας χρήση των δορυφόρων της NASA, είναι πλέον σε θέση να προβλέψουν την εμφάνιση ελονοσίας, εντοπίζοντας περιοχές όπου η υγρασία του εδάφους δημιουργεί βασικούς χώρους αναπαραγωγής των κουνουπιών που τη μεταδίδουν. Με γνώμονα δεδομένες σταθερές, όπως το ότι οι πλημμύρες και η αποψίλωση των δασών τείνουν να δημιουργούν γεμάτες κουνούπια "λίμνες" και τα μοντέλα ανθρώπινης συμπεριφοράς που κάνουν λόγο για εργασίες που λαμβάνουν χώρα κάτω από υγρές συνθήκες (πχ. καταγραφείς, ανθρακωρύχοι, κ.α.), δημιούργησαν ένα ενοποιημένο σύστημα που μπορεί να προβλέψει τα κρούσματα έως και 3 μήνες νωρίτερα, με την ακρίβεια του να πετυχαίνει διαφορά αποτελεσμάτων από νοικοκυριό σε νοικοκυριό.

Φυσικά, το δορυφορικό αυτό μοντέλο θα χρειαστεί αρκετές βελτιώσεις πριν αναλάβει να προσφέρει επισήμως τις υπηρεσίες του, βελτιώσεις που μπορεί να διαρκέσουν έως και λίγα χρόνια. Το θετικό αντίκτυπο φυσικά του όλου εγχειρήματος δεν έχει να κάνει μόνο με την πρόληψη, αφού θα μπορούσε να συμβάλει ενεργά σε πιο αποτελεσματικούς τρόπους καταπολέμησης της ασθένειας. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή, σε χώρες όπως το Περού, οι αρμόδιοι φορείς αναγκάζονται να διανέμουν εργαλεία καταπολέμησης (βλ. δίχτυα, σπρέι, κ.α.) σε ένα ευρύτερο επίπεδο, όντας αδύνατο να εστιάσουν σε κάποια περιοχή, καθότι έχουν μόνο μια αόριστη ιδέα σχετικά με το που είναι πιθανό να εμφανιστούν εστίες.

Περισσότερα, στο βίντεο που ακολουθεί: