Νέα τεχνολογία εμβολίων από ομάδα του MIT

Μια χορήγηση μπορεί να περιλάβει πολλαπλές δόσεις
18 Σεπτεμβρίου 2017 05:28
Νέα τεχνολογία εμβολίων από ομάδα του MIT

Καινούριο επίτευγμα στην ιατρική τεχνολογία ήρθε από ομάδα του Πανεπιστημίου MIT, με το εμβόλιο το οποίο μπορεί να προσφέρει πολλαπλές δόσεις μιας φαρμακευτικής ουσίας με μία μόνο χορήγηση. Οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν μικροσκοπικά “δοχεία” από υλικό PLGA, βιοσυμβατό πολυμερές που χρησιμοποιείται σε προσθετικά και εμφυτεύματα.

Η δημιουργία αυτών των “δοχείων” γίνεται με τη βοήθεια καλουπιών από σιλικόνη τα οποία δημιουργούνται μέσω της μεθόδου της φωτολιθογραφίας. Στη συνέχεια τα “δοχεία” γεμίζονται με την δραστική ουσία του εμβολίου και ασφαλίσεται με μια ειδική μεμβράνη. Το αποτέλεσμα αποφέρει γεμάτες κάψουλες τις οποίες οι επιστήμονες μπορούν να επεξεργαστούν και να προγραμματίσουν ώστε να απελευθερώσουν το εσωτερικό τους σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Οι πρώτες δοκιμές έγιναν πάνω σε ποντίκια, στα οποία δόθηκε συγκεκριμένη δόση από τέτοιες κάψουλες που ήταν προγραμματισμένες να διαλυθούν σε 9, 20 και 41 μέρες αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα της δοκιμής ξεπέρασαν τις προσδοκίες της ερευνητικής ομάδας η οποία σημείωσε τεράστια επιτυχία. Ο επικεφαλής του project, Robert Langer, δήλωσε

Είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι με την δουλειά που κάναμε, διότι για πρώτη φορά μπορούμε να δημιουργήσουμε μια συλλογή από μικροσκοπικά σωματίδια φαρμάκων και να τα προγραμματίσουμε να δράσουν όποτε εμείς επιθυμούμε με σκοπό μελλοντικά οι άνθρωποι να δέχονται μια χορήγηση που στην ουσία θα περιέχει όλη την δραστική ουσία. Αυτό θα κάνει μεγάλη διαφορά σε όλους του ασθενείς παγκοσμίως και ιδιαίτερα σε περιοχές που οι ασθενείς αντιμετωπίζουν και οικονομικές δυσκολίες.