Αυτή είναι η αστροναύτης της NASA που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ

Επέστρεψε οριστικά στη Γη από τον ISS
08 Σεπτεμβρίου 2017 06:50
Αυτή είναι η αστροναύτης της NASA που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ

Η Peggy Whitson της NASA επέστρεψε από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχοντας στην πλάτη της αρκετά ρεκόρ που θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να καταρριφθούν. Καταρχάς έχει περάσει το μεγαλύτερο συνολικό διάστημα στον ISS από οποιαδήποτε γυναίκα αστροναύτη στην ιστορία και από οποιονδήποτε Αμερικανό αστροναύτη στην ιστορία, συμπληρώνοντας 665 μέρες σε τροχιά.

Η πρώτη φορά που βρέθηκε στον ISS ήταν το 2002 με την Expedition 5 και στις 18 Νοεμβρίου του 2016 ανέβηκε εκεί για τρίτη φορά. Μάλιστα έμεινε τρεις μήνες παραπάνω “επειδή έτσι ήθελε”. Όσο βρισκόταν σε τροχιά, έγινε η γηραιότερη αστροναύτης που πραγματοποίησε διαστημική βόλτα σε ηλικία 56 ετών. Κατέχει μάλιστα το ρεκόρ για το μεγαλύτερο χρόνο εκτός Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, στο κενό του διαστήματος δηλαδή, με πάνω από 60 ώρες διαστημικών περιπάτων.

Είναι επίσης η πρώτη γυναίκα αστροναύτης που εκτέλεσε καθήκοντα διοικητή στον ISS και η μόνη που χρίστηκε διοικητής δύο φορές. Τα επιστημονικά της επιτεύγματα είναι επίσης αξιοσημείωτα. Στη διάρκεια των 4.623 περιστροφών στην τροχιά της Γης, η Witson πραγματοποίησε πλήθος πειραμάτων, από τις επιπτώσεις της μικροβαρύτητας στον ανθρώπινο μάτι μέχρι πειράματα με αντισώματα και τη φυσιολογία και την ανάπτυξη των φυτών σε ειδικό περιβάλλον, μιας και η ειδικότητά της είναι βιοχημικός. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump δήλωσε:

Η Peggy είναι έμπνευση για όλους μας, ειδικά για τις νέες γυναίκες που ενδιαφέρονται ή ήδη έχουν καριέρες στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά.