Η καλύτερη εικόνα ενός άστρου πέρα από τον Ήλιο μας

Η πρώτη κοντινή του Αντάρη
27 Αυγούστου 2017 09:19
Η καλύτερη εικόνα ενός άστρου πέρα από τον Ήλιο μας

Ο Αντάρης, διεθνώς γνωστός ως Antares, είναι ένα από τα μεγαλύτερα άστρα που γνωρίζουμε, είναι ο φωτεινότερος αστέρας στον αστερισμό του Σκορπιού και πλέον είναι το άστρο με την λεπτομερέστερη εικόνα που διαθέτουμε, πέρα από τον Ήλιο μας. Η ανακατασκευασμένη φωτογραφία παραπάνω μπορεί να μη σας γεμίζει το μάτι με τη χαμηλή ανάλυσή της, ωστόσο να θυμάστε πως βρίσκεται σε απόσταση 550 ετών φωτός.

Για να καταφέρουν οι αστρονόμοι να κατασκευάσουν την εικόνα, χρησιμοποίησαν το Very Large Telescope Interferometer (VLTI) της Χιλής, το οποίο αποτελείται από τέσσερα τηλεσκόπια διαμέτρου 8.2 μέτρων και τέσσερα μικρότερα βοηθητικών των 1.8 μέτρων. Σε συνδυασμό, τα οχτώ όργανα δημιουργούν ένα πανίσχυρο εικονικό τηλεσκόπιο 200 μέτρων σε διάμετρο, ικανό για τον εντοπισμό λεπτομερειών που από μόνα τους τα τηλεσκόπια δεν μπορούν να ανιχνεύσουν.

Ο Αντάρης βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της ζωής του και αναμένεται να καταστραφεί κάποια στιγμή σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε στο Nature.

Το πώς άστρα όπως ο Αντάρης χάνουν μάζα τόσο γρήγορα στην τελική φάση της εξέλιξής τους είναι ένα άλυτο πρόβλημα για πάνω από μισό αιώνα. Το VLTI είναι η μόνη εγκατάσταση που μπορεί να μετρήσει άμεσα τις κινήσεις αερίων στην ευρύτερη ατμόσφαιρα του Αντάρη – ένα σημαντικό βήμα για τη λύση του προβλήματος. Η επόμενη πρόκληση είναι να εντοπίσουμε τι προκαλεί τις βίαιες κινήσεις. – Keiichi Ohnaka, Universidad Católica del Norte

Τονίστηκε επίσης πως αυτή η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τύπου αστέρων για τη μελέτη των ατμοσφαιρών τους, με λεπτομέρεια που δεν έχει προηγούμενο.