Πέντε έτη φυλάκισης για τον επικεφαλής της Samsung

Η δίκη του αιώνα στην Κορέα
25 Αυγούστου 2017 09:44
Πέντε έτη φυλάκισης για τον επικεφαλής της Samsung

Ακέφαλη μένει η Samsung για μερικά χρόνια, αφού ο Lee Jae-yong, Αντιπρόεδρος της εταιρίας και γιος του Προέδρου, βρέθηκε ένοχος στις κατηγορίες περί δωροδοκίας και υπεξαίρεσης χρήματος. Ο Jae-yong είναι ο ουσιαστικός ηγέτης της Samsung εδώ και χρόνια, αφού η υγεία του πατέρα του δεν του επιτρέπει να βρίσκεται σε αυτή τη θέση μετά το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη.

Η προτεινόμενη ποινή ήταν 12 έτη φυλάκισης, ωστόσο το μεγαλοστέλεχος κατάφερε να μειώσει την ποινή στα 5 έτη. Ο Lee είχε συλληφθεί για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο της Προέδρου της χώρας που ήρθε στη δημοσιότητα. Κατηγορήθηκε για δωροδοκία τεσσάρων θεσμών για να υποστηρίξει τις πολιτικές φιλοδοξίες της πρώην Προέδρου της Νότιας Κορέας και αυτός σε αντάλλαγμα πήρε την έγκριση για να ενώσει δύο εταιρίες της Samsung υπό τη στέγη της μίας, μια συγχώνευση αξίας $8 δισεκατομμυρίων.

Η ενάγουσα αρχή παρουσίασε αρκετά στοιχεία αποδεικνύοντας πως ο επικεφαλής της Samsung δωροδόκησε την κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την υποστήριξή της στη συγχώνευση, επεκτείνοντας επιπλέον την εξουσία του στο πιο επικερδές τμήμα της εταιρίας, τη Samsung Electronics.

Η ουσία της υπόθεσης είναι ο ανήθικος δεσμός μεταξύ πολιτικής και χρήματος. Ελπίζω πως η εξουσία θα χρησιμοποιηθεί για να υπηρετεί όλους τους ανθρώπους και πως οι μεγάλες εταιρίες θα δρουν με κοινωνική υπευθυνότητας, μέσω των νόμιμων οικονομικών δραστηριοτήτων. – Δικαστής Kim Jin-dong

Η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ καθώς η στρατιά δικηγόρων υπεράσπισης θα προβεί σε έφεση, θα είναι ενδιαφέρον όμως να δούμε την πορεία της Samsung χωρίς την “βασιλική” οικογένεια στην κεφαλή της.