Microsoft και Intel ενώνουν τις δυνάμεις τους στην τεχνητή νοημοσύνη

Κατασκευάζουν πλατφόρμα AI πραγματικού χρόνου
24 Αυγούστου 2017 04:44
Microsoft και Intel ενώνουν τις δυνάμεις τους στην τεχνητή νοημοσύνη

Στο σύνολο των περιπτώσεων, θέλουμε η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιούμε να λειτουργεί με δεδομένα που δέχεται καθώς συμβαίνουν. Πάρτε για παράδειγμα τις απαντήσεις των ψηφιακών βοηθών που δεν έχουν παρά ένα πολύ μικρό χρονικό περιθώριο να μαζέψουν πληροφορίες και να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας, ή τις κάμερες ασφαλείας όπου πρέπει να ενεργοποιήσουν το συναγερμό όσο οι διαρρήκτες βρίσκονται ακόμη εντός της οικίας. Αν και όλα αυτά αποτελούν δεδομένα στο χώρο ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης, δεν σημαίνει πως τηρούνται κιόλας, αφού το σύνολο των λύσεων στην αγορά σήμερα αποτελούν "hard-coded" συστήματα.

Πατώντας σε αυτό, η Microsoft ανακοίνωσε τη δική της πλατφόρμα, λόγος για το 'Project Brainwave'. Πρόκειται για μια hardware προσέγγιση τεχνητής νοημοσύνης πραγματικού χρόνου, η οποία βασίζεται σε μια μηχανή επεξεργασίας "εύκαμπτων", δυναμικών, νευρωνικών δικτύων. Αυτό γίνεται δυνατό με τη χρήση του Stratix 10, ενός field programmable gate array chip της Intel. Οι δυνατότητες του είναι εξωπραγματικές, αφού αποδίδει 39.5 teraflop επεξεργαστικής ισχύος σε διεργασίες machine learning, με λιγότερο από 1ms καθυστέρηση απόκρισης.

Φυσικά η εφαρμογή του όλου εγχειρήματος έχει να κάνει κατ' αποκλειστικότητα με το cloud, αφού η εταιρία σκοπεύει να κάνει το project διαθέσιμο μόνο μέσω των δικών της υπηρεσιών Azure. Εκεί οι προγραμματιστές θα μπορούν να κάνουν χρήση του AI framework της εταιρίας, Cognitive Toolkit, ή τρίτων, όπως το TensorFlow της Google.