Η εξάρτηση από το κινητό είναι ένα διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα

Ανησυχητικά τα ευρήματα επιστημόνων
19 Αυγούστου 2017 08:22
Η εξάρτηση από το κινητό είναι ένα διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα

Αν έχετε μια ανεξήγητη ανησυχία όταν δε βρίσκεστε κοντά στο τηλέφωνό σας και αναρωτιέστε ποιος μπορεί να σας έχει στείλει μήνυμα ή ποιος έχει σχολιάσει στο πρόσφατο post σας στο Facebook, πιθανώς να είστε εξαρτημένοι από το κινητό σας.

Η επιστημονική ονομασία του φαινομένου είναι Νομοφοβία (από τον Αγγλικό όρο Nomophobia – NO MObile PHone phOBIA) και βρίσκεται σε έξαρση. Ένας από τους λόγους είναι πως βασιζόμαστε όλο και περισσότερο σε αυτό για να μαθαίνουμε  τα νέα των φίλων μας, των συγγενών μας, των ειδήσεων κτλ. Έτσι, μη έχοντας το smartphone κοντά, μπορεί να αισθανθεί κάποιος αποκομμένος από τον κόσμο.

Καθώς τα smartphones προκαλούν περισσότερες προσωπικές αναμνήσεις πλέον, οι χρήστες προβάλλουν σε αυτά περισσότερο τον εαυτό τους. Όταν οι χρήστες αντιλαμβάνονται τα smartphones ως επέκταση του εαυτού τους, είναι πιο πιθανό να εξαρτηθούν από τις συσκευές, που με τη σειρά του οδηγεί στη νομοφοβία, αυξάνοντας την τάση όπου ο χρήστης θέλει να έχει κοντά του το τηλέφωνο.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως το πρόβλημα απλά θα μεγαλώσει, όσο οι υπηρεσίες του μέλλοντος γίνονται περισσότερο “κομμένες και ραμμένες” στα μέτρα μας. Για παράδειγμα, το Facebook, το Instagram, το Twitter κ.α. βασίζουν το feed τους στα post με τα οποία έχουμε αλληλεπιδράσει.

Εσείς πόσο καιρό πιστεύετε πως θα αντέχατε χωρίς το smartphone σας πριν αρχίσει να σας ενοχλεί αυτή η κατάσταση;

Tags: