Ένας υπερυπολογιστής θα σταλεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Με την επόμενη αποστολή της SpaceX
14 Αυγούστου 2017 06:46
Ένας υπερυπολογιστής θα σταλεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η επόμενη αποστολή φορτίου και επιστημονικών πειραμάτων της SpaceX στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα περιλαμβάνει και έναν υπερυπολογιστή της Hewlett Packard Enterprise, ονόματι Spaceborne Computer. Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια της HPE και της NASA για να διαπιστωθεί αν ένας κοινός υπολογιστής του εμπορίου μπορεί να σχεδιαστεί για να αντέξει το σκληρό περιβάλλον του διαστήματος, κάτι που χρειάζεται να μάθουμε για τις μελλοντικές αποστολές στο βαθύ διάστημα. Τα τωρινά συστήματα σχεδιάζονται με ειδική προστασία, κάτι που έχει μεγάλη επίπτωση στο βάρος τους και κατά συνέπεια στο φορτίο μιας διαστημικής αποστολής.

Η ακτινοβολία στο διάστημα είναι σαφώς μεγαλύτερη από την επιφάνεια της Γης που προστατεύεται από την ατμόσφαιρά της και οι κοσμικές ακτίνες και οι ηλιακές καταιγίδες έχουν πολύ μεγαλύτερο συντελεστή κινδύνου για τα ηλεκτρονικά κυκλώματα. Σε μελλοντικές αποστολές στον Άρη για παράδειγμα, η επικοινωνία με τη Γη δε θα ήταν πρακτική σε περίπτωση άμεσου κινδύνου, αφού η αμφίδρομη επικοινωνία διαρκεί 40 λεπτά. Έτσι αν οι αστροναύτες χρειαστούν περίπλοκους υπολογισμούς δεν μπορούν να βασιστούν στη Γη για να τους απαντήσει άμεσα. Η ύπαρξη ενός υπερυπολογιστή στο διαστημικό σκάφος κρίνεται αναγκαία και τα συστήματα αυτών πρέπει να μπορούν να αντέξουν τις συνθήκες.

Ο supercomputer λειτουργεί με open-source Linux λογισμικό, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ανιχνεύει την υψηλή ακτινοβολία, μειώνοντας τις αποδόσεις του όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο για να εξοικονομήσει ενέργεια και να αποφύγει τυχόν ζημιά στα κυκλώματά του. Ο Spaceborne Computer θα λειτουργεί επί ένα χρόνο στον ISS, με τους επιστήμονες να μελετούν τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας και να προσπαθούν με αλλαγές στο software να περιορίσουν τις επιπτώσεις στο hardware. Τα δεδομένα θα συγκριθούν έπειτα με έναν πανομοιότυπο supercomputer της HPE που θα λειτουργεί στην επιφάνεια της Γης.