Δεν κατάφερε να αναπτυχθεί το τεχνητό αστέρι των Ρώσων

Παραμένει ωστόσο σε τροχιά
13 Αυγούστου 2017 06:43
Δεν κατάφερε να αναπτυχθεί το τεχνητό αστέρι των Ρώσων

Θυμάστε το δορυφόρο των Ρώσων ονόματι Mayak, το οποίο θα ανέπτυσσαν σε τροχιά και θα ήταν το φωτεινότερο αστέρι στον ουρανό για να θυμίζει στον κόσμο ποιος πήγε πρώτος στο διάστημα; Λοιπόν, το εγχείρημα φαίνεται πως απέτυχε.

Το Mayak αναπτύχθηκε από το Moscow State Mechanical Engineering University (MAMU) και εκτοξεύθηκε με πύραυλο Soyuz στις 14 Ιουλίου. Το σχέδιο έλεγε πως μόλις βρισκόταν σε τροχιά 600 χιλιομέτρων, θα ξεδίπλωνε το 16 τετραγωνικών μέτρων αντανακλαστικό του υλικό σε σχήμα πυραμίδας, ωστόσο όπως αναφέρουν τα ρωσικά media η πυραμίδα δεν αναπτύχθηκε λόγω τεχνικών βλαβών.

Το Mayak παραμένει σε τροχιά, αν και θεωρείται μάλλον απίθανο να μπορέσει να λειτουργήσει ή να περισυλλεχθεί. Κακά νέα για τους Ρώσους, καλά νέα για την αστρονομική κοινότητα, αφού πολλοί είχαν εκφράσει φόβους πως η λάμψη του Mayak θα επηρεάσει τις αστρονομικές παρατηρήσεις. Οι κατασκευαστές του ισχυρίζονταν πως θα ήταν το τρίτο σώμα σε φωτεινότητα στον ουρανό μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη, ενώ πιο συντηρητικοί υπολογισμοί το τοποθετούσαν μετά την Αφροδίτη.