Τα μικροσκοπικά διαστημικά τηλεσκόπια είναι το μέλλον

Νέα λύση στην καταγραφή εικόνων από την Lockheed Martin
07 Αυγούστου 2017 06:39
Τα μικροσκοπικά διαστημικά τηλεσκόπια είναι το μέλλον

Οι τεράστιοι φακοί και οι ογκώδεις αισθητήρες είναι απαραίτητοι για τα σημερινά διαστημικά τηλεσκόπια, αυξάνοντας αντίστοιχα το κόστος δημιουργίας, εκτόξευσης συντήρησης κλπ. Η Lockheed Martin θέλει να βάλει ένα τέλος σε αυτά και έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες από το SPIDER (Segmented Planar Imaging Detector for Electro-Optical Reconnaissance), ένα οπτικό όργανο το οποίο υπόσχεται εικόνες καθαρές όπως αυτές του διαστημικού τηλεσκοπίου, αλλά με πάχος μόλις μιας ίντσας.

SPIDER Concept

Αντί για μεγάλους φακούς τοποθετημένους στη σειρά λοιπόν, χρησιμοποιεί ένα πλήθος μικρότερων φακών, των οποίων τα δεδομένα μοιράζονται και επανασυνδέονται χρησιμοποιώντας φωτονικά κυκλώματα. Τα πρώτα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι εντυπωσιακά, με τις εικόνες να είναι πιο θολές από το αρχικό υλικό, ωστόσο πρόκειται για πρωτότυπο με πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Η Lockheed Martin δε θέλει να περιορίσει αυτή την τεχνολογία μόνο στις διαστημικές εφαρμογές και την προορίζει επίσης για χρήση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα drones, ενώ και τα αυτοκίνητα ακόμα θα μπορούν να έχουν τους αισθητήρες ενσωματωμένους στο σασί.

SPIDER Section

SPIDER Cutaway