Hackers κλέβουν εκατομμύρια δολάρια σε Ethereum

Πόλεμος ανάμεσα σε White Hats και Black Hats
23 Ιουλίου 2017 09:12
Hackers κλέβουν εκατομμύρια δολάρια σε Ethereum

Σειρά από ηλεκτρονικές ληστείες πραγματοποιήθηκαν η μια μετά την άλλη σε διάστημα λίγων εβδομάδων με λεία αξίας άνω των $100 εκατομμυρίων σε ηλεκτρονικά νομίσματα, κυρίως στο γνωστό Ethereum.

Άγνωστος, μέχρι τώρα, ηλεκτρονικός εγκληματίας κατάφερε να κλέψει $32 εκατομμύρια σε Etherium μέσω επίθεσης η οποία κράτησε δυο μέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής, έγιναν τρεις μεταφορές (οι οποίες είναι σημαδεμένες στο etherscan.io), από τρεις διαφορετικούς λογαριασμούς, με σύνολο σχεδόν 153,000 μονάδες Ether (με την σημερινή ισοτιμία περίπου $32 εκατομμύρια).

Όλο αυτό συνέβη μόλις λίγες μέρες μετά από τα hack στις πλατφόρμες CoinDash, που έχασε $7.4 εκατομμύρια σε Ether και του Bithumb με ζημιά άνω του $1 εκατομμυρίου.

Μετά την λήξη των επιθέσεων, η Parity, εταιρία κωδικοποίησης “έξυπνων” συμβολαίων, έβγαλε ανακοίνωση που γνωστοποιούσε ότι ανακαλύφθηκε ευπάθεια στο λογισμικό “Parity’s Ethereum Wallet” που παράγει η ίδια, προφανώς η αιτία για τις παραπάνω κλοπές.

Χρησιμοποιώντας την ίδια ευπάθεια μια ομάδα αυτοαποκαλούμενων “White Hat Group” [White Hats: hackers που δουλεύουν για καλό σκοπό], μπόρεσαν να αποσπάσουν ποσό σε Ether, άνω των $75 εκατομμυρίων. Στην επίσημη ανακοίνωση που ανάρτησαν στο Reddit, δηλώνουν πως προέβησαν στην ενέργεια αυτή για να μην πέσουν άλλοι πολίτες θύματα κλοπής. Επίσης ενημέρωσαν πως κατακρατούν όλα τα χρήματα τα οποία μάζεψαν σε λογαριασμούς και όταν διορθωθεί η ευπάθεια θα τα επιστρέψουν στους νόμιμους δικαιούχους τους.

Η εταιρία Parity αναβάθμισε το λογισμικό της διορθώνοντας την ευπάθεια το βράδυ της Τετάρτης.