Google Street View και στο διάστημα

Σε συνεργασία με την NASA και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
22 Ιουλίου 2017 09:49
Google Street View και στο διάστημα

Ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία που προσφέρονται μέσα από το Google Maps, είναι το Street View που μας προσφέρει τη δυνατότητα να βλέπουμε μια περιοχή σαν να βρισκόμαστε εκεί. Η Google, για να πετύχει το σκοπό της, έχει επιστρατεύσει αυτοκίνητα ειδικά εξοπλισμένα, τα οποία περιπλανώνται στους δρόμους καταγράφοντας εικόνες 360 μοιρών από όλους τους χαρτογραφημένους δρόμους. Όμως μάλλον αυτό δεν της φάνηκε αρκετό.

Πλέον μπορούμε να έχουμε εικόνα Street View και στο διάστημα. Συγκεκριμένα μέσα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) που φιλοξενεί αστροναύτες εδώ και 16 χρόνια. Μια νέα τεχνική για την λήψη των panorama φωτογραφιών έπρεπε να εφαρμοστεί, οπότε η Google συνεργάστηκε με την NASA, το Marshall Space Centre και τον Ευρωπαίο αστροναύτη Thomas Pesquet για την υλοποίηση του project.

Για να καταφέρουν να πετύχουν τις λήψεις στο περιβάλλον χωρίς βαρύτητα, χρησιμοποίησαν τον υπάρχον εξοπλισμό του ISS, δηλαδή κάποιες DSLR κάμερες. Τότε ο Pesquet έστειλε τις φωτογραφίες πίσω στη γη, όπου και έγινε όλη η επεξεργασία για να βγει αυτό το πανέμορφο αποτέλεσμα.

Είχαμε να λύσουμε πάρα πολλά προβλήματα πριν καταφέρουμε να τραβήξουμε τις τελικές φωτογραφίες που βλέπετε στο Street View. Το ISS έχει έχει πολύ πολύπλοκο εξοπλισμό με καλώδια να φεύγουν προς όλες τις κατευθύνσεις, αριστερά, δεξιά πάνω και κάτω! [...] Υπήρχαν πολλά εμπόδια εκεί πάνω και είχαμε πολύ λίγο χρόνο για να τραβήξουμε τις φωτογραφίες, οπότε έπρεπε να είμαστε σίγουροι πως η προσέγγισή μας θα είχε αποτέλεσμα. Α! Είχαμε και ένα θεματάκι με τη βαρύτητα.

Αυτά ήταν τα λόγια του αστροναύτη Pesquet μετά την υλοποίηση του έργου.

Το ISS αποτελείται από 15 συνδεδεμένα μέρη και το Street View μπορεί να μας ξεναγήσει σε κάθε ένα από αυτά. Η Google έχει προσθέσει ενημερωτικό υλικό για να μας εξηγεί το τι είναι και σε τι χρησιμεύει το κάθε όργανο.