Αυτό είναι το μικρότερο άστρο που έχουμε ανακαλύψει

Μικρότερο από τον Δία
14 Ιουλίου 2017 09:21
Αυτό είναι το μικρότερο άστρο που έχουμε ανακαλύψει

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge ανακάλυψαν το μικρότερο άστρο που έχουμε ανακαλύψει μέχρι σήμερα. Το EBLM J0555-57Ab όπως ονομάζεται, απέχει 600 έτη φωτός από τη Γη, έχει μικρότερο μέγεθος από τον Δία και βρίσκεται σε τροχιά 7.8 ημερών γύρω από ένα μεγαλύτερο άστρο. Η μικρότερη θεωρητική μάζα για ένα άστρο ορίζεται στο 0.07 έως 0.08 της ηλιακής μάζας και το EBLM J0555-57Ab βρίσκεται στο 0.081.

Ευτυχώς μπορούμε να εντοπίζουμε αυτά τα μικρά άστρα με τον εξοπλισμό ανίχνευσης πλανητών, όταν βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα μεγαλύτερο άστρο σε δυαδικά αστρικά συστήματα. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά πολλές φορές το να βρεις ένα άστρο είναι πιο δύσκολο από τον να βρεις ένα πλανήτη.

Η μάζα του άστρου είναι το 8.1% του δικού μας Ήλιου και μόλις που επαρκεί για να συντηρείται η πυρηνική σύντηξη. Μάλιστα η βαρυτική έλξη στην επιφάνειά του είναι μόλις 300 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης.

Αν το άστρο είχε σχηματιστεί με ελαφρώς μικρότερη μάζα, η πυρηνική αντίδραση του υδρογόνου στον πυρήνα του δε θα μπορούσε να συντηρηθεί και το άστρο θα είχε μετατραπεί σε φαιό νάνο. 

Tags: