Σύλληψη για παρεμπόδιση πυροσβεστών με drone

Όταν το χόμπι εμποδίζει τη γενική ασφάλεια
06 Ιουλίου 2017 07:34
Σύλληψη για παρεμπόδιση πυροσβεστών με drone

Τα drones είναι σχετικά νέα τεχνολογία και το νομικό πλαίσιο που τα αφορά ακόμα διαμορφώνεται. Αυτό δε θα έπρεπε να εμποδίζει όμως τη χρήση κοινής λογικής σε καταστάσεις ανάγκης.

Ένας 54χρονος στην Αριζόνα των ΗΠΑ συνελήφθη από την αστυνομία με κατηγορίες παράνομης χρήσης μη επανδρωμένου αεροσκάφους, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές πυροσβεστών και πιλότων. Οι πυρκαγιές που έχουν σαρώσει την Αριζόνα, ανάγκασαν τους πυροσβέστες να απαγορεύσουν οποιαδήποτε πτήση drone πάνω από την περιοχή, αφού τα αεροπλάνα κατάσβεσης πετούν σε ιδιαίτερα χαμηλό ύψος. Κατά παράβαση αυτή της οδηγίας λοιπόν ο Alan Carpenter πέταξε το drone του, αποτελώντας κίνδυνο τόσο για τους πιλότους των αεροσκαφών, όσο και για τους πυροσβέστες στο έδαφος που βασίζονται στην αεροπορική υποστήριξη. Ο Carpenter αναγνωρίστηκε και συνελήφθη όταν πόσταρε φωτογραφίες της πυρκαγιάς στο website του. Το drone του επίσης κατασχέθηκε και πλέον είναι πιθανό πέρα από τις πολιτειακές κατηγορίες να αντιμετωπίσει και ομοσπονδιακές.

Να θυμίσουμε πως ένα ζευγάρι ενθουσιωδών χρηστών drone πριν μερικά χρόνια είχαν αναγκάσει σε προσγείωση πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς.