Ξεκάθαροι νόμοι για τα drones μέχρι το 2019

Αποφασισμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση
23 Ιουνίου 2017 07:29
Ξεκάθαροι νόμοι για τα drones μέχρι το 2019

Τα drones ως σχετικά νέο προϊόν, έχουν πολλές γκρίζες ζώνες στις νομοθεσίες των εκάστοτε χωρών. Το τοπίο θέλει να ξεκαθαρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ανακοίνωσε νέα δέσμη νόμων που θα ενοποιήσουν το νομοθετικό πλαίσιο στις χώρες-μέλη και θα τεθούν σε ισχύ από το 2019.

Τώρα κάθε χώρα της Ε.Ε. έχει τους δικούς της νόμους περί drones. Τα νέα μέτρα θα καθιερώσουν έναν κοινό χώρο χαμηλού ύψους σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια, που θα ονομάζεται U-space και θα περιλαμβάνει υψόμετρα έως και 150 μέτρων. Ο εναέριος αυτός χώρος θα ελέγχεται από ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό της εναέριας κυκλοφορίας, θα είναι όμως αυτοματοποιημένο χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως e-identification και geo-fencing.

Η European Aviation Safety Agency (EASA) βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη για την προσαρμογή την νομοθεσίας στις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε χώρας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει τα συστήματα καταγραφής drone και χειριστών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο παγκοσμίως στην ανάπτυξη του σωστού πλαισίου, ώστε να μπορέσει να ανθίσει αυτή η αγορά, φέρνοντας την ανάπτυξη και σε οικονομικούς παράγοντες – κλειδιά.