Supercomputer της IBM θα προβλέπει παγκόσμια καιρικά φαινόμενα

Ακρίβεια και στις τοπικές προβλέψεις
22 Ιουνίου 2017 19:55
Supercomputer της IBM θα προβλέπει παγκόσμια καιρικά φαινόμενα

Διανύοντας μια εποχή που η χρήση μηχανών για την αυτοματοποίηση διεργασιών εφαρμόζεται σε όλους του κλάδους, η IBM ήρθε να κάνει την επανάσταση στη μετεωρολογία.

Μέσω της θυγατρικής εταιρίας, The Weather Company, η IBM ήρθε σε επαφή με τον οργανισμούς UCAR (ακαδημαϊκός οργανισμός για έρευνες) και NCAR (κέντρο ατμοσφαιρικής έρευνας) με σκοπό τη δημιουργία project που θα επιστρατεύει supercomputers για την πρόβλεψη καιρικών συνθηκών.

Κάτι παρόμοιο χρησιμοποιείται και σήμερα, ωστόσο οι μετεωρολογικοί σταθμοί έχουν περιορισμένη εμβέλεια και τα δεδομένα που συλλέγουν τους επιτρέπουν την πρόβλεψη περιορισμένων συνθηκών. Το σχέδιο των οργανισμών είναι να δημιουργήσουν ένα σύστημα που θα μπορεί να υπολογίζει πώς ένα μεγάλο καιρικό γεγονός (π.χ. Τυφώνας) επηρεάζει τα κατά τόπους “μικρότερα” καιρικά φαινόμενα. Η εμβέλεια του project, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρίας, θα είναι παγκόσμια με πολύ υψηλή ακρίβεια.

Η αρχή έχει γίνει με τις εταιρίες να αναπτύσσουν το εργαλείο, του οποίου οι πρώτες εκδόσεις θα λειτουργούν σε συστήματα τύπου POWER 9, με στόχο την υλοποίηση ειδικού hardware για την τελική έκδοση.