Νέα επαναστατική τεχνολογία ισχυρίζεται πως μπορεί να κάνει κάθε επεξεργαστή 100 φορές γρηγορότερο!

Υποδεχθείτε την «CPU 2.0» αρχιτεκτονική
13 Ιουνίου 2024 10:13
Νέα επαναστατική τεχνολογία ισχυρίζεται πως μπορεί να κάνει κάθε επεξεργαστή 100 φορές γρηγορότερο!

Η Flow Computing, μια νεοσύστατη εταιρία που αποσχίστηκε από το φημισμένο Φινλανδικό Κέντρο Τεχνικών Ερευνών VTT, ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει μια τεχνολογία που μπορεί να ενισχύσει την απόδοση οποιασδήποτε CPU αρχιτεκτονικής έως και 100 φορές. Ο λόγος γίνεται για το ‘Flow’ μια νέα μονάδα παράλληλης επεξεργασίας (PPU).

Αναμενόμενα, η νεοφυής επιχείρηση έχει τραβήξει πάνω της πολλά βλέμματα, εξασφαλίζοντας 4 εκατομμύρια ευρώ σε προχρηματοδότηση για αυτό που αποκαλεί την έλευση της "CPU 2.0". Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Timo Valtonen, διαβεβαιώνει ότι η PPU της εταιρίας έχει σχεδιαστεί ειδικά για να ξεπεράσει τη μακροχρόνια στασιμότητα στην απόδοση των CPUs, την οποία περιγράφει ως το σημερινό σημείο συμφόρησης στην πληροφορική.

Η Flow Computing στοχεύει να ξεκινήσει μια "SuperCPU επανάσταση", ενσωματώνοντας την PPU τεχνολογία της με τις υπάρχουσες CPUs της αγοράς, υποσχόμενη συμβατότητα με ένα ευρύ φάσμα αρχιτεκτονικών, συμπεριλαμβανομένων των X86, Apple M-Series, Exynos, Arm και RISC-V. Η εταιρία ισχυρίζεται ότι αυτή η ενσωμάτωση μπορεί να οδηγήσει σε δραματικές βελτιώσεις των επιδόσεων, φτάνοντας δυνητικά τη διαφημιζόμενη αύξηση κατά 100 φορές με recompilation λογισμικού. Μάλιστα, η Flow Computing τονίζει ότι ακόμη και χωρίς recompilation, το υπάρχον λογισμικό μπορεί να δει έως και διπλάσια αύξηση απόδοσης.

Η συμβατότητα της PPU επεκτείνεται σε διάφορες εφαρμογές, αφού θα κυκλοφορήσει με πολλαπλές διατάξεις πυρήνων, από 4 cores για wearable συσκευές έως 256 cores για κέντρα δεδομένων. Η Flow Computing επισημαίνει ότι η PPU της διαφέρει αρκετά από τις σύγχρονες GPUs, τονίζοντας τη βελτιστοποίησή της για παράλληλη επεξεργασία και τη στενή ενσωμάτωση με την CPU. Σε αντίθεση με τις GPUs, οι οποίες λειτουργούν ως πιο χαλαρά συνδεδεμένες ανεξάρτητες μονάδες, η PPU λειτουργεί ως συνεπεξεργαστής, ενισχύοντας τις δυνατότητες της CPU χωρίς να απαιτούνται ξεχωριστά kernels.

Προς το παρόν πάντως, η tech κοινότητα αναμένει περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες και benchmarks αργότερα μέσα στο έτος. Μέχρι τότε, οι τολμηροί ισχυρισμοί της Flow Computing έχουν μεν ενδιαφέρον, αλλά αντιμετωπίζονται παράλληλα και με σκεπτικισμό. Μένει να δούμε στην πράξη λοιπόν κατά πόσο ισχύουν.