Ξεκινά η κατασκευή του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου του κόσμου

Η καλύτερη ματιά μας στο σύμπαν
29 Μαΐου 2017 06:48
Ξεκινά η κατασκευή του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου του κόσμου

Ο σχεδιασμός και η χρηματοδότηση του Extremely Large Telescope (ELT) πέρασε από σαράντα κύματα, έφτασε η ώρα όμως να ξεκινήσει η κατασκευή του. Για την ακρίβεια, ξεκίνησε η κατασκευή του κύριου κτιρίου και του θόλου στην έρημο Ατακάμα της Χιλής σε υψόμετρο 3.000 μέτρων και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το 2024. Τότε θα ξεκινήσει το δεύτερο τμήμα κατασκευής το οποίο θα διαρκέσει μερικά χρόνια ακόμα για να αναπτύξει το ELT τις πλήρεις δυνατότητές του.

Ποιες είναι αυτές; Καταρχάς πρόκειται για το μεγαλύτερο οπτικό/υπέρυθρο τηλεσκόπιο στον κόσμο, 5 φορές μεγαλύτερο από οτιδήποτε έχουμε σήμερα με το κύριο κάτοπτρο να καταλαμβάνει 39 μέτρα σε διάμετρο, το οποίο θα στεγάζεται σε ένα τεράστιο περιστρεφόμενο θόλο διαμέτρου 85 μέτρων. Οι γιγαντιαίες αυτές διαστάσεις θα του επιτρέψουν να συλλάβει περισσότερο φως από κάθε άλλο τηλεσκόπιο, δίνοντας στους αστρονόμους τη δυνατότητα να εντοπίσουν απόμακρους γαλαξίες, μικρούς πλανήτες και λεπτομέρειες στην ατμόσφαιρα μεγαλύτερων πλανητών.

Να σημειώσουμε πως το ELT χρηματοδοτείται από το European Southern Observatory (ESO), μια συνεργασία κρατών της Ευρώπης και του νότιου ημισφαιρίου. Το κόστος του δεν ανακοινώθηκε αλλά μια εκτίμηση του 2012 ανερχόταν στο €1 δισεκατομμύριο.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως η ξηρή ατμόσφαιρα και το υψόμετρο της ερήμου Ατακάμα την κάνουν ιδανική για την παρατήρηση του ουρανού. Μάλιστα, μέχρι το 2020, το 70% των αστρονομικών υποδομών όλου του πλανήτη θα βρίσκεται εκεί.