Δίας: Τα ευρήματα του Juno εκπλήσσουν τους επιστήμονες

Αναθεωρούν καθιερωμένα μοντέλα
28 Μαΐου 2017 09:11
Δίας: Τα ευρήματα του Juno εκπλήσσουν τους επιστήμονες

Ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος μόλις έγινε πολύ πιο ενδιαφέρων. Οι επιστήμονες έλαβαν την πρώτη μεγάλη συλλογή δεδομένων του Juno της NASA, το οποίο είναι σε τροχιά γύρω από το Δία και το μόνο σίγουρο είναι πως η 5ετής αποστολή του άξιζε. Μάλιστα η NASA θέλοντας να δείξει το πόσα νέα πράγματα μάθαμε, έβαλε τίτλο στην ανακοίνωσή της “Ένας ολοκαίνουριος Δίας”.

Το Juno βρίσκεται σε ευρύτερη τροχιά γύρω από τον Δία, συμπληρώνοντας μία κάθε 53.5 μέρες. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της αποστολής Juno:

Τα πρώτα αποτελέσματα μας λένε ουσιαστικά πως μερικές από τις ιδέες μας ήταν λάθος και πως πρέπει να τις διορθώσουμε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Science σε δύο διαφορετικά άρθρα, ένα για την εσωτερική ατμόσφαιρα του πλανήτη και ένα για τη μαγνητόσφαιρα. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν πως στους πόλους του Δία, οι καταιγίδες είναι πολύ περισσότερες και πολύ πιο έντονες από τον υπόλοιπο πλανήτη, μερικές με το μέγεθος της Γης, γεγονός που εξέπληξε τους επιστήμονες.

Άλλο ένα ενδιαφέρον γεγονός ήταν ένας τεράστιος κυκλώνας ο οποίος ξεπέρασε σε ύψος τα σύννεφα του Δία και είχε διάμετρο 7.000 χιλιόμετρα. “Τρελό” χαρακτηρίζεται και το μαγνητικό πεδίο του Δία το οποίο φτάνει σε περιοχές μέχρι και τα 7.766 Gauss, δύο φορές μεγαλύτερο από αυτό που μας έδειχναν τα μοντέλα και δέκα φορές ισχυρότερο από το δικό μας μαγνητικό πεδίο.

Στη Γη, η αλληλεπίδραση του μαγνητικού πεδίου με τους ηλιακούς ανέμους δημιουργεί τα απίθανα φώτα του Βόρειου Σέλας. Στο Δία όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Παρόλο που οι ηλιακοί άνεμοι παίζουν ρόλο, η περιστροφή του πλανήτη παίζει μεγαλύτερο.

Πρωταρχικός σκοπός του Juno είναι να διαπιστώσει αν ο Δίας έχει στερεό πυρήνα. Μιας και ο Δίας θεωρείται πως είναι ο πλανήτης που σχηματίστηκε πρώτος στο Ηλιακό μας σύστημα, η μελέτη του για να διαπιστώσουμε την προέλευσή μας θεωρείται σημαντική. Για να εξετάσει τον πυρήνα, το Juno μελετά το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη.

Αυτό που μας δείχνουν τα αποτελέσματα του Juno είναι πως οι ιδέες μας για τους αέριους γίγαντες ήταν υπεραπλουστευμένες. Αλλάζει δραστικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε πως δημιουργούνται τα ηλιακά συστήματα και το πώς λειτουργούν οι τεράστιοι πλανήτες.

Η αποστολή του Juno θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2018 και μέχρι τότε ελπίζουμε να μάθουμε  πολλά περισσότερα για τον Δία.