Αυτό είναι το νέο υπερηχητικό διαστημικό αεροπλάνο της DARPA

Πρόσβαση σε τροχιά με αεροσκάφη
27 Μαΐου 2017 06:57
Αυτό είναι το νέο υπερηχητικό διαστημικό αεροπλάνο της DARPA

Η DARPA προσπαθεί εδώ και χρόνια με το XS-1 αεροσκάφος να κάνει πιο προσιτή την εκτόξευση δορυφόρων σε τροχιά. Τώρα, κάνει ένα τεράστιο βήμα μπροστά καθώς ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Boeing. Η Boeing ανέλαβε να ολοκληρώσει το XS-1 project, δημιουργώντας ένα μη επανδρωμένο, επαναχρησιμοποιούμενο υπερηχητικό jet το οποίο θα μπορεί να φτάσει σε υποτροχιακά ύψη, εκτοξεύοντας δορυφόρους με ένα δευτερεύοντα πύραυλο.

Το XS-1 δε θα είναι ούτε ένα παραδοσιακό αεροπλάνο ούτε ένα συμβατικό όχημα εκτόξευσης αλλά συνδυασμός των δύο. Στόχος είναι να μειώσουμε τα κόστη εκτόξευσης κατά 10 φορές και να αντικαταστήσουμε το απογοητευτικά μεγάλο χρόνο αναμονής με εκτόξευση κατά παραγγελία.

Ο χρόνος προετοιμασίας κάθε αποστολής θα είναι ελάχιστος και μάλιστα το XS-1 θα μπορεί να μεταφέρει δεύτερο δορυφόρο στο διάστημα μέσα σε λίγες ώρες από την εκτόξευση του πρώτου. Οι πρώτες δοκιμές των μηχανών θα ξεκινήσουν το 2019, ενώ το 2020 έχουν προγραμματιστεί 10 δοκιμαστικές πτήσεις μέσα σε 10 συνεχόμενες μέρες.