Η Google θα επιταχύνει τις αναβαθμίσεις Android με το Project Treble

Βοηθώντας τους κατασκευαστές smartphone
13 Μαΐου 2017 07:24
Η Google θα επιταχύνει τις αναβαθμίσεις Android με το Project Treble

Ένα βήμα προς τη μείωση του κατακερματισμού του Android και προς την ταχεία ενσωμάτωση των αναβαθμισμένων εκδόσεων του λογισμικού παίρνει η Google με το νέο Project Treble. Με την πιο πρόσφατη έκδοση, το Nougat, να μην έχει κάν φτάσει στο 10% των συσκευών, η Google θέλει να βοηθήσει τους κατασκευαστές να αναβαθμίζουν τις συσκευές τους ταχύτερα.

Η Google αποκαλεί το Project Treble ως μια “modular βάση για το Android” η οποία θα είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στη low-level αρχιτεκτονική συστήματος που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο λειτουργικό και θα ξεκινήσει από το Android O. Η εταιρία εξήγησε πως το feedback που πήρε από τους κατασκευαστές την έκανε να καταλάβει ότι “η αναβάθμιση των υπάρχοντων συσκευών σε μια νέα έκδοση του Android είναι απίστευτα χρονοβόρα και έχει μεγάλο κόστος”. Δεν είναι απλά η ενσωμάτωση ενός νέου κώδικα και δοκιμές για το αν το software δουλεύει με το hardware, αλλά υπάρχουν πολλοί κύκλοι εγκρίσεων.

Όταν λοιπόν ο κώδικας του νέου Android γίνεται διαθέσιμος, οι κατασκευαστές chips πρέπει να παραμετροποιήσουν τον κώδικα για να δουλεύει με το hardware. Έπειτα δίνουν τον αλλαγμένο κώδικα στους κατασκευαστές συσκευών, οι οποίοι κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στο software βάσει των αναγκών των συσκευών. Για την τελική έκδοση οι κατασκευαστές πρέπει να παρουν την έγκριση των παρόχων πριν να δοθεί το update στο τηλέφωνό σας.

Με το Project Treble, παραλείπεται μεγάλο μέρος του κώδικα για την πρόσβαση στο hardware και περιλαμβάνονται όλα σε ένα πακέτο στο οποίο οι developers μπορούν να χρησιμοποιήσουν ξανά και ξανά σε κάθε νέα έκδοση του Android. Έτσι, οι κατασκευαστές chip δε χρειάζεται να παραμετροποιήσουν τον αρχικό κώδικα.