Stephen Hawking: Πρέπει να εγκαταλείψουμε τη Γη στα επόμενα 100 χρόνια

Ξεκινάει νέα εκπομπή στο BBC
04 Μαΐου 2017 14:19
Stephen Hawking: Πρέπει να εγκαταλείψουμε τη Γη στα επόμενα 100 χρόνια

Οι απαισιόδοξες προβλέψεις του Stephen Hawking για την ανθρωπότητα δεν είναι κάτι νέο, αφού ο ίδιος έχει προειδοποιήσει πολλές φορές για τους κινδύνους που μπορεί να μας εξαλείψουν από το πρόσωπο του πλανήτη. Πυρηνικός πόλεμος, γενετικά τροποποιημένοι ιοί, υπερθέρμανση του πλανήτη, σύγκρουση με αστεροειδή και υπερπληθυσμός είναι μερικές από τις άμεσες απειλές.

Τώρα, μέσα από το νέο πρόγραμμα του BBC, Tomorrow’s World το οποίο επιστρέφει μετά από δεκαετίες, θα προβάλει το νέο του ντοκιμαντέρ, το “Expedition New Earth” στο οποίο ισχυρίζεται πως είναι απαραίτητο η ανθρωπότητα να αποικήσει έναν άλλο πλανήτη μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.

Στο ντοκιμαντέρ ο Hawking θα εξερευνήσει τις τελευταίες εξελίξεις στην αστρονομία, τη βιολογία και τις τεχνολογίες πρόωσης, κλάδοι οι οποίοι θα είναι κρίσιμοι στο σκοπό του ανθρώπου να γίνει ένα διαπλανητικό είδος για να διασφαλιστεί η επιβίωσή του. Ο Hawking είναι αποφασισμένος να αποδείξει πως το ταξίδι δεν είναι τόσο φανταστικό όσο ακούγεται και πως τα επιστημονικά δεδομένα είναι πιο κοντά από ποτέ στην επιστημονική φαντασία.

Πρέπει να εξαπλωθούμε στο διάστημα και σε άλλα συστήματα, έτσι ώστε μια καταστροφή στη Γη να μη σημάνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής.

Η αντίληψη του σύμπαντος έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 50 χρόνια και είμαι χαρούμενος αν έχω συμβάλει στο παραμικρό σε αυτό. Το γεγονός πως εμείς οι άνθρωποι, αν και απλά, στοιχειώδη σωματίδια της φύσης, έχουμε καταφέρει να έρθουμε τόσο κοντά στην κατανόηση των νόμων που διέπουν εμάς και το σύμπαν, είναι σίγουρα ένας θρίαμβος.