Αυτή είναι η πρώτη απεικόνιση της σκοτεινής ύλης

Τελικά συνδέει τους γαλαξίες μεταξύ τους
13 Απριλίου 2017 07:37
Αυτή είναι η πρώτη απεικόνιση της σκοτεινής ύλης

Η σκοτεινή ύλη είναι μια μυστηριώδης ουσία που αποτελεί περίπου το 25% του σύμπαντος, δεν έχει πηγή φωτός, αντίθετα απορροφά ή αντανακλά το φως, γεγονός που την έχει καταστήσει σχεδόν μη ανιχνεύσιμη και ο μόνος τρόπος εντοπισμού της είναι οι βαρυτικές επιδράσεις της στην ορατή ύλη.

Για δεκαετίες οι επιστήμονες θεωρούσαν πως εξυπηρετεί το σκοπό της σύνδεσης των γαλαξιών μεταξύ τους σε έναν αόρατο κοσμικό ιστό. Και φαίνεται πως είχαν δίκιο, αφού η νέα εικόνα που συνέθεσαν οι αστρονόμοι του University of Waterloo αποδεικνύει πως η σκοτεινή ύλη είναι η “κόλλα” που κρατάει το σύμπαν ενωμένο.

Η εικόνα, μας περνάει από τις απλές προβλέψεις σε κάτι που μπορούμε να δούμε και να μετρήσουμε

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται weak gravitational lensing για να συνθέσουν την εικόνα, η οποία εφαρμόζεται συνήθως για να δούμε αντικείμενα που δεν είναι δυνατόν να δούμε φυσικά, όπως οι μαύρες τρύπες. Η εικόνα που βλέπετε παρακάτω αποτελείται από 23.000 ζευγάρια γαλαξιών σε απόσταση 4.5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Το κόκκινο κομμάτι ανάμεσα στους γαλαξίες είναι η σκοτεινή ύλη.

Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, μπορούμε όχι μόνο να δούμε πως αυτό το “γέμισμα” της σκοτεινής ύλης υπάρχει στο σύμπαν, αλλά μπορούμε να δούμε μέχρι ποιο βαθμό αυτό το “γέμισμα” ενώνει τους γαλαξίες.