Αυτόνομο F-16 συνοδεύει άλλο F-16 με πιλότο

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η επιχείρηση
11 Απριλίου 2017 07:26
Αυτόνομο F-16 συνοδεύει άλλο F-16 με πιλότο

Η μέρα που οι πιλότοι στους αιθέρες θα αποτελούν παρελθόν ίσως να μην αργήσει πολύ να έρθει. Με την ανάπτυξη των αυτόνομων αυτοκινήτων να είναι προτεραιότητα για πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες, ξεχνάμε πολλές φορές ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και στους ουρανούς. Και ήδη συμβαίνει, τουλάχιστον στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, με την τεχνητή νοημοσύνη να αποδεικνύεται ικανότερη από πιλότους μαχητικών.

Έτσι η Lockheed Martin το πήγε ένα βήμα παραπάνω, χρησιμοποιώντας ένα αυτόνομο σύστημα για να πιλοτάρει ένα F-16 το οποίο συνόδευε έναν πιλότο που βρισκόταν σε άλλο F-16. Σκοπός της δοκιμής ήταν το αυτόνομο σύστημα να μπορέσει να προσαρμοστεί, να σχεδιάσει και να εκτελέσει μανούβρες μόνο του και στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Το αυτόνομο F-16 δεν κατάφερε μόνο να μείνει στο σχηματισμό ακολουθώντας το F-16 με άνθρωπο πιλότο, αλλά μπόρεσε να αντιδράσει σε εισερχόμενες απειλές που άλλαζαν διαρκώς, αποτυχίες εξοπλισμού, αλλαγές πορείας και απώλεια επικοινωνίας κατά τη διάρκεια μιας εικονικής επιχείρησης όπου έπληξε στόχους εδάφους. Η Lockheed Martin έχει σκοπό να αναπτύξει τέτοια συστήματα για να τα τοποθετήσει σε αεροσκάφη που θα εξυπηρετούν υποστηρικτικούς σκοπούς για τους ανθρώπους πιλότους. Θα μπορεί δηλαδή ο αρχηγός της μοίρας να ασχολείται με τις επιχειρησιακές παραμέτρους της αποστολής και τα “drones” αεροσκάφη γύρω του να κάνουν όλα τα άλλα. Και ίσως κάποια μέρα να δούμε αποκλειστικά αυτόνομα αεροσκάφη να αποτελούν το στόλο μιας στρατιωτικής δύναμης.