Γεώτρηση μέχρι το μανδύα της Γης για πρώτη φορά στην ιστορία

Ιαπωνικό εγχείρημα εκατομμυρίων
10 Απριλίου 2017 06:59
Γεώτρηση μέχρι το μανδύα της Γης για πρώτη φορά στην ιστορία

Το σκάφος γεωτρήσεων Chikyu της υπηρεσίας Marine-Earth Science and Technology (JAMSTEC) της Ιαπωνίας, έχει σκοπό να φτάσει για πρώτη φορά μέχρι το μανδύα της Γης. Η ομάδα επιστημόνων θα πραγματοποιήσει προκαταρκτικές έρευνες δύο εβδομάδων στα νερά της Χαβάης για να εντοπίσει το σωστό μέρος για τη γεώτρηση. Αν δεν τα καταφέρει, θα στραφούν στις θάλασσες της Κόστα Ρίκα ή του Μεξικού. Ο λόγος που επιλέγονται θαλάσσιες τοποθεσίες είναι επειδή στον ωκεανό ο φλοιός έχει το μισό πάχος από τη στεριά.

Το γεωτρύπανο του Chikyu θα πρέπει να περάσει 4 χιλιόμετρα νερού και 6 χιλιόμετρα φλοιού για να μπορέσει να φτάσει στο μανδύα. Ο μανδύας αποτελεί το 84% του όγκου του πλανήτη μας. Έχει πίεση 1.4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από την επιφάνεια της Γης και αποτελείται από θερμά πυκνόρευστα υλικά πλούσια σε σίδηρο και μαγνήσιο. Η πολύ αργή κίνησή τους επηρεάζει την ηφαιστειακή δραστηριότητα καθώς και την κίνηση των τεκτονικών πλακών που προκαλούν τους σεισμούς.

Το project αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το 2030 το αργότερο, ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση χρηματοδοτεί ένα μέρος του. Αφού βρεθεί η κατάλληλη τοποθεσία για τη γεώτρηση, θα πρέπει να αναζητηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση $542 εκατομμυρίων.

Με αυτή τη μελέτη οι επιστήμονες θα ερευνήσουν τα όρια μεταξύ του φλοιού και του μανδύα για να καταλάβουν πως σχηματίζεται ο φλοιός, ενώ θέλουν να δουν κι αν υπάρχουν μικροβιακές μορφές ζωής στα ενδότερα του πλανήτη.