Ελβετία: Μεταφορά εργαστηριακών δειγμάτων με drones

Μεταξύ νοσοκομείων στην ίδια πόλη
01 Απριλίου 2017 08:15
Ελβετία: Μεταφορά εργαστηριακών δειγμάτων με drones

Η πόλη του Λουγκάνο στην Ελβετία είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί εμπορικά drones μέσα σε αστικό ιστό για τη μεταφορά εργαστηριακών δειγμάτων μεταξύ δύο νοσοκομείων. Τα δύο νοσοκομεία έχουν ήδη πραγματοποιήσει 70 δοκιμαστικές πτήσεις και ανακοινώνουν την επίσημη έναρξη της υπηρεσίας το 2018.

Η έγκαιρη μεταφορά ιατρικών πακέτων είναι πολλές φορές κρίσιμη, ενώ το βάρος τους είναι αμελητέο και η χρήση των drones φαίνεται πως είναι η πλέον κατάλληλη για αυτή τη δουλειά, αποφεύγοντας την κίνηση της πόλης.

Η συχνή χρήση των drones μεταξύ των δύο  νοσοκομείων θα γίνει μια καθημερινότητα. Εκπαιδευμένο προσωπικό των νοσοκομείων θα φορτώνει το drone με το πακέτο (στο οποίο θα περιέχονται τα εργαστηριακά δείγματα) και θα απογειώνουν το drone με μια εφαρμογή στο smartphone. Το drone έπειτα θα πετά αυτόνομα σε μια προκαθορισμένη διαδρομή προς τον προορισμό του, όπου το πακέτο θα λαμβάνεται από το προσωπικό του άλλου νοσοκομείου.

Τα συγκεκριμένα drones κατασκευάζονται από την αμερικανική Matternet, μπορούν να  μεταφέρουν πακέτα 2 κιλών, έχουν εμβέλεια 20 χιλιομέτρων και κινούνται με 36 χιλιόμετρα την ώρα. Υπέρυθροι αισθητήρες χρησιμοποιούνται στην απογείωση και την προσγείωση, ενώ σε περίπτωση ανάγκης, είναι εξοπλισμένα με αλεξίπτωτο για την ασφαλή πτώση τους στο έδαφος.