Πύραυλος Patriot των $3 εκατομμυρίων καταρρίπτει drone των $200

Τα οικονομικά της σύγχρονης στρατιωτικής εποχής
17 Μαρτίου 2017 07:51
Πύραυλος Patriot των $3 εκατομμυρίων καταρρίπτει drone των $200

Ο Στρατηγός David Perkins των ΗΠΑ παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου πως ένας σύμμαχος των ΗΠΑ κατέρριψε ένα απλό εμπορικό drone αξίας $200 χρησιμοποιώντας έναν πύραυλο Patriot αξίας $3 εκατομμυρίων, φέρνοντας στο τραπέζι τη συζήτηση για τα οικονομικά μεγέθη της σύγχρονης στρατιωτικής εποχής.

Το τετρακόπτερο κόστισε $200 στο Amazon.com και δεν είχε καμία τύχη απέναντι στον Patriot. Δεν είμαι σίγουρος όμως πως αυτή είναι μια καλή οικονομική αναλογία. Αν είμαι ο εχθρός θα πω “ε, θα πάω στο eBay και θα αγοράσω όσα περισσότερα drones των $300 μπορώ για να εξαντλήσω όλους τους πυραύλους Patriot”.

Ο Στρατηγός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό, σημείωσε όμως πως δεν ήταν από κάποιο λάθος αφού η εν λόγω χώρα αντιμετώπιζε εχθροπραξίες. Οι Patriots όμως είναι πύραυλοι κατευθυνόμενοι από ραντάρ και είναι σχεδιασμένοι να αντιμετωπίζουν εχθρικούς πυραύλους που ταξιδεύουν με πενταπλάσια ταχύτητα από την ταχύτητα του ήχου. Κοστίζουν $3.4 εκατομμύρια έκαστος.

Τα drones προς το παρόν αντιμετωπίζονται ως εναέρια απειλή και ως ένα βαθμό είναι, αφού μπορεί να μεταφέρουν εκρηκτικά ή χειροβομβίδες σε οποιοδήποτε σημείο. Αλλά ίσως τα αντιαεροπορικά συστήματα να αποτελούν υπερβολή για την αντιμετώπισή τους. “Είναι σαν να αντιμετωπίζεις μια μύγα με καραμπίνα αντί για μυγοσκοτώστρα”. Σύγχρονες λύσεις υπάρχουν και θα αλλάξουν άρδην το πεδίο μάχης.