Οι ωκεανοί θερμαίνονται ταχύτερα από ότι είχαμε προβλέψει

Βελτίωση των μοντέλων φέρνει κακά μαντάτα
14 Μαρτίου 2017 09:35
Οι ωκεανοί θερμαίνονται ταχύτερα από ότι είχαμε προβλέψει

Μία νέα μελέτη για τη θερμοκρασία των ωκεανών δημοσιεύτηκε στο Scientific Advances. Τα καλά νέα είναι πως γινόμαστε καλύτεροι στο να μετράμε τη θερμοκρασία των ωκεανών. Τα κακά νέα είναι πως τα δεδομένα δείχνουν ότι οι ωκεανοί θερμαίνονται ταχύτερα από αυτό που είχαμε προβλέψει και συγκεκριμένα, κατά 13%.

Τα δεδομένα αφορούν την περίοδο 1960-2015 και είναι τα ακριβέστερα που έχουμε για τις αλλαγές στους ωκεανούς τα τελευταία 45 χρόνια. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες δυσκολευόντουσαν να συνδυάσουν τα δεδομένα πριν και μετά το 2005, αφού εκείνη τη χρονιά ξεκίνησε η χρήση του συστήματος Argo για τις μετρήσεις. Το Argo μπορούσε να φτάσει έως και τα 610 μέτρα βάθος και ήταν πολύ ανώτερο από τους βαθυθερμογράφους που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε. Οι 3500 αισθητήρες του συστήματος Argo βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο και μπορούν να επιπλέουν και να βυθίζονται μόνοι τους, δίνοντάς μας μια πολύ πιο ακριβή εικόνα των θερμοκρασιών.

Πρώτα διορθώσαμε πιθανά λάθη παλαιών μετρήσεων. Έπειτα συσχετίσαμε τις μετρήσεις των θερμοκρασιών με αποτελέσματα τα οποία προήλθαν από ανεπτυγμένα μοντέλα υπολογισμού του κλίματος. Τρίτον, εφαρμόσαμε τη γνώση των θερμοκρασιών σε μεγαλύτερες περιοχές, ώστε μια και μόνο μέτρηση να είναι αντιπροσωπευτική μιας μεγάλης περιοχής γύρω από την τοποθεσία μέτρησης. Τέλος, χρησιμοποιήσαμε τη γνώση μας από πρόσφατες θερμοκρασίες για να δείξουμε πως αυτή η μέθοδος παράγει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Εφαρμόζοντας αυτή την τεχνική μέχρι και σε μετρήσεις του 1950, οι επιστήμονες κατάλαβαν πως ο ρυθμός της υπερθέρμανσης έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 60 χρόνια. Το κύριο αποτέλεσμα της μελέτης είναι πως οι ωκεανοί θερμαίνονται κατά 13% ταχύτερα από αυτό που πιστεύαμε, αλλά και πως έχει αυξηθεί σημαντικά ο ρυθμός με τον οποίο θερμαίνονται. Από το 1992 και έπειτα ο ρυθμός είναι διπλάσιος σε σχέση με το 1960. Επιπλέον, από το 1990 και έπειτα, η υπερθέρμανση φτάνει μέχρι και σε βάθη 700 μέτρων.