Ναι, μπορούμε να καλλιεργήσουμε πατάτες στον Άρη

Η ταινία The Martian γίνεται πραγματικότητα
10 Μαρτίου 2017 09:02
Ναι, μπορούμε να καλλιεργήσουμε πατάτες στον Άρη

Φαίνεται πως η επιστήμη της ταινίας The Martian είχε δίκιο σε ένα πράγμα. Οι πατάτες μπορούν να καλλιεργηθούν στον Άρη. Το International Potato Center (CIP) στη Λίμα του Περού, τοποθέτησε ένα γενετικά τροποποιημένο σπόρο πατάτας σε ένα σφραγισμένο δοχείο που προσομοίωνε τις συνθήκες του Άρη, όπως θερμοκρασία, πίεση, οξυγόνο και επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα. Το πείραμα έλαβε χώρα στο διάστημα, μέσα σε ένα CubeSat, ένα μικρό modular δορυφόρο. Όπως αποδεικνύουν οι κάμερες, η πατάτα κατάφερε να αναπτυχθεί.

Η πατάτα μπορεί να τροποποιηθεί αρκετά γενετικά ώστε να προσαρμοστεί σε ακραία περιβάλλοντα σύμφωνα με τον Walter Amoros του CIP. Μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές οι καλλιέργειες για τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές, αφού διαθέτουν τη μεγαλύτερη θερμιδική αξία ανά έκταση από όλες τις άλλες καλλιέργειες, που σημαίνει περισσότερες θερμίδες σε μικρότερο χώρο καλλιέργειας.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος του πειράματος Potatoes on Mars, με το πρώτο να έχει πραγματοποιηθεί σε έδαφος ερήμου στο Νότιο Περού, αποδεικνύοντας πως μπορούν να αναπτυχθούν σε ξηρά και αλμυρά περιβάλλοντα. Τα συμπεράσματα των επιστημόνων σε πρώτη φάση, καταλήγουν στο ότι οι μελλοντικοί αστροναύτες θα μπορούν να καλλιεργήσουν πατάτες σε ένα “ελαφρύ” χώμα και με το κατάλληλο λίπασμα. Και φυσικά, αν μπορούν οι πατάτες να αναπτυχθούν στον Άρη υπό ορισμένες συνθήκες, σίγουρα μπορούν να επιβιώσουν και εδώ στη Γη, σε περιοχές που υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή.