Πραγματικότητα ο πρώτος "ατομικός" σκληρός δίσκος

Εκπληκτική εφεύρεση από την IBM
09 Μαρτίου 2017 17:18
Πραγματικότητα ο πρώτος

Τα ηλεκτρονικά γίνονται ολοένα και πιο μικρά, με το νόμο του Moore να φαίνεται πως θα φτάσει στα όριά του μόνο σε ατομικό επίπεδο. Οι ερευνητές της IBM όμως είναι ήδη εκεί, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε πως κατάφερε επιτυχώς να αποθηκεύσει ένα bit δεδομένων σε ένα άτομο. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εφεύρεση που πιθανώς να αλλάξει τον τρόπο που αναπτύσσονται οι συσκευές αποθήκευσης στο μέλλον, αν αναλογιστεί κανείς πως οι σύγχρονοι σκληροί δίσκοι χρειάζονται περίπου 100.000 άτομα για να αποθηκεύσουν ένα bit πληροφορίας.

Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε στο Nature και σύμφωνα με την IBM, χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, μπορεί να αποθηκεύσει όλο τον κατάλογο των iTunes (35 εκατομμύρια κομμάτια) σε ένα δίσκο μεγέθους πιστωτικής κάρτας.

Το σύστημα χρησιμοποιεί ένα άτομο Όλμιου (Ho) το οποίο βρίσκεται πάνω σε επιφάνεια οξειδίου του μαγνησίου, η οποία κρατά τους μαγνητικούς πόλους του ατόμου σταθερούς, ακόμα και με την παρουσία άλλων μαγνητών. Ο προσανατολισμός των πόλων ορίζει αν το άτομο αποτελεί 1 ή 0. Για να εγγραφεί η πληροφορία, μια μικροσκοπική βελόνα, εισάγει ηλεκτρικό ρεύμα για να αλλάξει ο προσανατολισμός του ατόμου. Για να διαβαστεί η πληροφορία μετριέται το ηλεκτρικό ρεύμα που περνάει από κάθε άτομο και αλλάζει ανάλογα με το ποιος πόλος “κοιτάει” πάνω.

Οποιαδήποτε εμπορική εφαρμογή απέχει ακόμα χρόνια, αφού για να λειτουργήσει το σύστημα χρειάζεται ψύξη υγρού αζώτου και ηλεκτρονικό μικροσκόπιο που λειτουργεί σε κενό.

Tags: