Ειδικά γιλέκα για την προστασία των αστροναυτών από την ακτινοβολία

Θα χρησιμοποιηθεί σε αποστολές σε Σελήνη και Άρη
06 Μαρτίου 2017 07:28
Ειδικά γιλέκα για την προστασία των αστροναυτών από την ακτινοβολία

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες στο βαθύ διάστημα είναι η ακτινοβολία Γάμμα, φωτόνια υψηλής ενέργειας που σταδιακά επηρεάζουν αρνητικά τα εσωτερικά όργανα του ανθρώπου. Η προστασία των αστροναυτών από την ακτινοβολία είναι σημαντική λοιπόν και έτσι η StemRad αποκάλυψε το γιλέκο AstroRad, το οποίο θα δοκιμάσει στην πράξη με την αποστολή της Orion κάψουλας γύρω από τη Σελήνη το 2018. Η δοκιμή δε θα γίνει φυσικά σε άνθρωπο, αλλά το γιλέκο θα φορεθεί στον κορμό μιας δοκιμαστικής κούκλας για να μετρηθεί η ακτινοβολία που θα απορροφηθεί, έχοντας δίπλα και μία κούκλα χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό για σύγκριση.

Το AstroRad δεν είναι μεταλλικό, διαθέτει πολλά επίπεδα “ασπίδων” και κάθε ένα είναι “κομμένο και ραμμένο” στο σωματότυπο και τις διαστάσεις του κάθε αστροναύτη για να προστατεύει τα εσωτερικά τους όργανα, χωρίς να εμποδίζει τις κινήσεις τους. Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι απλά ένα δείγμα και το πρώτο γιλέκο θα είναι διαθέσιμο στα τέλη του 2017.

Αν η δοκιμή είναι επιτυχής, θα είναι εξαιρετικά σημαντικό βήμα για τις μελλοντικές αποστολές στον Άρη και άλλα ταξίδια στο βαθύ διάστημα. Η μόνη προστασία που έχουν οι αστροναύτες τώρα από την κοσμική ακτινοβολία είναι ειδικά στεγασμένοι χώροι, οι οποίοι τους προστατεύουν σε περιπτώσεις ηλιακών καταιγίδων και άλλων συμβάντων που περιλαμβάνουν γάμμα ακτινοβολία.